translatewiki.net

translatewiki.net je prevodilačka platforma zasnovana na web interfejsu i translate proširenju (ekstenziji) za MediaWiki, što MediaWiki daje moćni alat za prevođenje bilo koje vrste teksta.

Trenutno je translatewiki.net trinaesta najveća wiki na svijetu po broju stranica (stanje mart 2013.). Na njoj rade oko pet hiljada prevodilaca na preko 20 projekata uključujući MediaWiki, OpenStreetMap, Mifos, Encyclopedia of Life i MantisBT.

Osobine uredi

Osnovna osobina translatewiki.net-a i njenog engine-a, proširenja Translate je wiki, jer na njoj može da radi bilo koji korisnik interneta sa vrlo malim nivoom iskustva i znanja.[1] Kvalitet se održava tako što se prevodioci fokusiraju na ono što najbolje znaju, bez potrebe da znaju bilo šta drugo u vezi tehničkih stvari ili održavanja stranice.

Prevodi su odmah dostupni prevodiocima i povremeno se uvrštavaju u softwarske repozitorije.[2] ili na wiki prevodive stranice bez intervencije prevodioca. U najboljem slučaju, na primjeru MediaWiki na projektima Wikimedije, novi prevodi se uvrste na stranice za oko jedan dan.

Reference uredi

  1. translatewiki.net celebrates – so do I, post for 6th birthday by Niklas Laxström, 22. april 2011.
  2. Translatewiki.net Community Arhivirano 2013-01-17 na Wayback Machine-u, 27. april 2011, mifos.org.

Vanjski linkovi uredi