Touman (kineski: 頭曼) - je bio najstariji poznati chanyu naroda Xiongnu (匈奴單于), a koji je vladao od oko 220. pne. do 209. pne.. Ime Touman (*Tumen) je vjerojatno srodno srednjokineskom *muan, zapadno-toharskom t(u)māne, staroturkijskom/mongolskom tümen, suvremenom perzijskom tumân, a što sve znači '10,000').[1]

Touman
Chanyu
Domena i uticaj naroda Xiongnu cca. 210. pne.
Vladavinacca. 220. pne. - 209. pne.
NasljednikModu

Njegova je vladavina koincidirala sa završetkom perioda Zaraćenih država u Kini, odnosno ratova nakon kojih su sjeverne granice nekadašnjih država ostale nebranjene. Narod Xiongnu, jedan od onih koje su tadašnji kineski pisci nazivali Donghu, je tada počeo ekspanziju na istok i zapad. Kineski car Qin Shi Huang je, nastojeći suzbiti napade Xiongnua, na sjever poslao vojsku od 100.000 ljudi pod Meng Tianom. On je uspio poraziti Xiongnue, protjerati ih na sjever te započeo gradnju Velikog zida.

Xiongnue je potom pogodio sukob u vladarskoj porodici. Touman je odlučio za svog nasljednika umjesto prvorođenog Modua postaviti mlađeg sina. Zato je Modua poslao kao taoca narodu Yuezhi, a potom napao Yuezhije, nastojeći tako izazvati sinovo ubistvo. Lukavi Modu je, međutim, uspio ukrasti konja, pobjeći i pridružiti se svom ocu u ratu. Godine 209. pne. Modu je ubio svog oca, pomajku i mlađeg brata te je tako postao novi chanyu.

Fusnote uredi

  1. Beckwith (2009), pp. 387-388, n. 10; 390, n. 17.

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Not Known
Chanyu Xiongnu Carstva
220. pne.–209. pne.
Slijedi:
Modu Chanyu