Za druga značenja, vidi: Total Eclipse (razvrstavanje).

Total Eclipse je film u režiji Agnieszke Holland iz 1995. godine, zasnovan na predstavi Christopher Hamptona, koji je, takođe, pisao scenario. Zasnovan na pismima i pesmama, film istorijski precizno predstavlja strasni i nasilnu gej vezu između pesnika Paula Verlainea (David Thewlis) i Arthura Rimbauda (Leonardo DiCaprio).

Total Eclipse
Touched by Genius. Cursed by Madness. Blinded by Love.[1]
ŽanrBiografska drama
RežijaAgnieszka Holland
ProdukcijaJean Pierre Ramsay-Lev
ScenarioChristopher Hampton
UlogeLeonardo DiCaprio
David Thewlis
Romane Bohringer
MuzikaJan A.P. Kaczmerek
Premijera1995.
JezikEngleski jezik
Trajanje111 min.
DržavaUK, Belgija, Francuska, Italija
Kompanija
DistributerNew Line Cinema
Total Eclipse na Internet Movie Database

Radnja uredi

Ostareli Paul Verlaine sreće sestru pokojnog Arthur Rimbauda u kafeu u Parizu. Ona i njena majka žele da im Verlaine preda sve preostale kopije Rimbaudovih pesama, kako bi ih one spalile. Verlaine počinje da se seća burne veze koju je imamo sa Rimbaudom, još od trenutka kada 1871. mladi Rimbaud šalje svoje pesme Verlaineu i kada ga on, fasciniran pesmama, poziva u kuću svog bogatog tasta u Parizu. Mlad i ekscentričan Rimbaud ne pokazuje nikakve manire i poštovanje, skandalizujući pretencioznu buržujsku porodicu Verlaineove žene.

Verlaine je zaveden Rimbaudovom fizičkom lepotom, kao i njegovim talentom i originalnošću. Verlaineovu kreativnost guši konzervativnost mirnog bračnog života i heteroseksualni životni stil, tako da je njegov odnos sa Rimbaudom ujedno i pobuna i oslobođenje, koje ga odvodi u uživanje i mazohizam. Rimbaud se prema njemu ponaša sadistički, kao što se Verlaine ponaša prema svojoj ženi, koju konačno napušta. Njihova burna veza doživljava klimaks u Brisleu, kada besan i skoro izluđen Verlaine puca u Rimbauda i biva uhapšen i osuđen zbog homoseksualnosti i pokušaja ubistva.

U zatvoru Verlaine počinje da prima hrišćanske ideje, što Rimbaud ismeva. Po izlasku iz zatvora njih dvojica se sreću u Nemačkoj, gde Verlaine pokušava da obnovi njihovu vezu. Njih dvojica se, međutim, razdvajaju i više se nikada ne sreću. Ostavljajući poeziju u bilo kojoj formi, Rimbaud putuje sam po svetu, konačno dolazi u Abisiniju (današnja Etiopija), gde se razboli od tumora kolena, što ga uslovljava da se vrati u Francusku, gde mu je noga amputirana, ali je tumor metastazirao. Rimbaud umire u svojoj 37. godini od tumora.

Rimbaudova sestra tvrdi da se Rimbaud ispovedio pre smrti i da je pokažao hrišćansko pokajanje. To je, prema njenom mišljenju, znak da samo njegove cenzurisane pesme mogu da prežive. Verlaine se pretvara da se slaže sa njom, ali po njenom odlasku cepa njenu kartu. Pijući absint, od koga je postao zavistan, Verlaine vidi Rimbaudovu prikazu, koji mu izražava ljubav i poštovanje.

Uloge uredi

Rimbauda je najpre trebalo da glumi River Phoenix, ali je 1993. godine umro od overdosea, zbog čega je DiCaprio odabran da ga zameni. Ovo je bio drugi film u kome je DiCaprio glumio umesto Phoenixa.

Kritike uredi

Najčešće upućivane kritike se odnose na to da film nije prikazao značaj koji su ova dvojica pesnika imala za simbolizam. Takođe, upućivane su i kritike da su likovi slabo razrađeni i da su prikazivani samo u kriznim i nesrećnim trenucima. Film uglavnom, mada ne potpuno, zanemaruje period pre upoznavanja dvojice pesnika, što po mišljenjima kritike otežava ili onemogućava neobrazovanoj publici da razume razloge za snimanje ovog filma, kao i razume neke događaje u filmu.

S druge strane, uglavnom su iznesene pozitivne ocene glume, muzike i fotografije u filmu, mada ima i onih koji su smatrali da je DiCaprijeva gluma isuviše nalik na onu iz filma The Basketball Diaries.

DVD uredi

DVD je izdat 1999. godine. DVD ne sadrži nikakve dodatke, što se od DVD-a obično očekuje.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Taglines na IMDb-u: "Obdaren genijalnošću. Proklet ludilom. Zaslepljen ljubavlju."

Spoljne veze uredi