Toni Morison (rođ. 18. februara, 1931 - 2019.) jedna je od najznačajnijih književnika današnjice. Dobila Nobelovu nagradu 1993. za sabrana dela. Laureat je Pulicerove nagrade. Dela joj odišu epskim temama, živim dijalozima, izuzetno detaljnim crtama afroameričkih likova. Poslednjih godina je objavila seriju dečjih knjiga sa sinom Slejd Morisonom.

Toni Morrison
Biografske informacije
Rođenje18. 2. 1931. (1931-02-18) (dob: 93)
Lorain, Ohio, SAD
Obrazovanje
Zanimanjespisateljica romana, urednica
Opus
Književne vrsteAfroamerička književnost
Inspiracija

Rane godine uredi

Rođena je kao engl. Chloe Anthony Wofford u Lorejnu, Ohajo. Drugo je od četvoro dece, iz radničke porodice. Kao dete stalno je čitala (među omiljenim piscima su joj bili Džejn Ostin i Lav Tolstoj). Njen otac, Džordž Voford, varilac po zanimanju, često bi joj govorio afroameričke narodne priče (metod pripovedanja koji će kasnije prožeti njena dela).

1949. Morison je upisala Univerzitet u Hauardu i studirala društvene nauke. Pod izgovorom da se Kloi teško izgovara, menja ime u Toni. Postala je master engleskog jezika 1955. a Univerzitet u Oksfordu dodelio joj je titulu počasnog doktora 2005.

Promovisanje afroameričke književnosti uredi

1958. udaje se za Harolda Morisona, rađa dvoje dece ali se i razvodi 1964. Posle razvoda seli se u Njujork, gde radi kao urednik. 18 meseci kasnije postaje jedan od urednika njujorškog sedišta poznate izdavačke kuće Random House.

Kao urednik, igrala je važnu ulogu u približavanju afroameričke književnosti ka mejnstrimu. Uređivala je između ostalih i knjige Toni Kejd Bambara i Gejl Džonsa. Morison je bila profesor društvenih nauka na Univerzitetu u Prinstonu, od 1989. Taj radni odnos je prekinula 2006.

Trenutno radi za američki periodični magazin "Nacija" (The Nation)

Politika uredi

Izazvala je bezmalo skandal nazvavši Bil Klintona "prvim predsednikom crncem" dodavši kako "Klinton ispoljava gotovo svaku crtu "afroamerikanstva": odrastao uz samohranog roditelja, rođen siromašan, radničke klase, svira saksofon, dečko iz Arkanzasa koji obožava Mek Donalds i brzu hranu."

Dela uredi

Romani uredi

Dečje knjige (sa sinom Slejdom) uredi

  • Who's Got Game?: The Mirror or the Glass? (2007)
  • Who's Got Game?: Poppy or the Snake?, (2004)
  • Who's Got Game?: The Ant or the Grasshopper, (2003)
  • Who's Got Game?: The Lion or the Mouse?, (2003)
  • The Book of Mean People, (2002)
  • The Big Box, (2002)

Kratke priče uredi

Drame uredi

Libreto uredi

Članci uredi

  • "This Amazing, Troubling Book" (An analysis of The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain)

Filmovi uredi

Spoljašne veze uredi