Tirtej (također Tyrtaios, grčki: Τυρταῖος) bio je grčki elegijski pjesnik koji je živio u Sparti sredinom 7. vijeka pne.

O Tirtejevom porijeklu ne postoji suglasnost među klasičnim izvorima. Bio je rodom iz Afidne - koja je po nekima bila mjesto u Lakoniji, što bi Tirteja učinilo građaninom Sparte; a po drugima dema u Ateni, što bi ga učinilo Atenjaninom; treći izvori ga nazivaju Milećaninom.

Tirtej je živio u doba drugog mesenijskog rata, a tradicija ga navodi kao njegovog sudionika. Legenda kaže da su Spartanci bili uplašeni kada je mesenijski kralj Aristomen ostavio svoj potpis u spartanskom hramu Atene. Upitali su za savjet proročište u Delfima, gdje im je rečeno da moraju otići u Atenu i od tog grada zamoliti pomoć u obliku vojskovođe.

Kada su ga Atenjani čuli što od njih Spartanci traže, kao generala su poslali Tirteja, hromog učitelja koji nije mogao držati mač u ruci. Spartanci su bili preneraženi, ali je Tirtej u ruci držao liru. Kada je s njom počeo pjevati, srca Spartanaca su se razgalila i nastavili su rat s Mesencima do konačne pobjede.

Od Tirtejeve poezije je ostalo nekoliko fragmenata, uglavnom patriotske prirode. Neki od novijih historičara smatraju da je Tirtej živio u 5. vijeku pne., a neki da uopće nije postojao.

Eksterni linkovi uredi