Timothy Francis Robbins (West Covina, Kalifornija, 16. listopada 1958.) je američki glumac, scenarist, redatelj, producent, aktivist i povremeni glazbenik. Dobitnik je Oscara za najboljeg sporednog glumca 2003., za ulogu u filmu Clinta Eastwooda, Mistična rijeka. U dugogodišnjoj je vezi s glumicom Susan Sarandon, s kojom dijeli čvrsta liberalna uvjerenja.

Tim Robbins

Robbins na Filmskom festivalu u Torontu 2008
Rođen/a Timothy Francis Robbins
16. oktobar 1958. (starost 50)
West Covina, Kalifornija
Zanimanje glumac, režiser, producent, scenarist
Period aktivnosti 1979 -
Domaći partner/ka/i/ke) Susan Sarandon (1988-)
Službena stranica

Biografija uredi

Rani život uredi

Tim Robbins rođen je u gradu West Covina, Kalifornija, u obitelji Mary Bledsoe i Gila Robbinsa; ima dvije sestre, Adele i Gabrielle, i brata Davida. Robbins se zajedno s obitelji preselio u Greenwich Village još kao dijete, dok se njegov otac probijao kao član folk grupe The Highwaymen. Robbins je počeo nastupati u kazalištu s dvanaest godina te se pridružio dramskom klubu na Stuyvesant High School. Proveo je dvije godine na SUNY Plattsburgh, onda se vratio u Kaliforniju da bi pohađao UCLA Film School.

Karijera uredi

Robbinsova glumačka karijera započela je u njujorškom kazalištu, gdje je kao tinejdžer nastupao u glazbenoj adaptaciji Malog princa Antoine de Saint-Exuperyja. Nakon diplome, 1981., Robbins se u Los Angelesu pridružio eksperimentalnoj kazališnoj grupi Actor's Gang, s prijateljima iz svoje softball ekipe. Uloga koja mu je lansirala karijera bila je ona bacača "Nukea" LaLoosha u bejzbolskom filmu Bull Durham 1988.

Zaradio je odlične kritike za glavnu ulogu nemoralnog filmskog direktora u filmu Roberta Altmana iz 1992., Igrač. Kao redatelj i scenarist debitirao je satiričnim dokumentarcem Bob Roberts, o desničarskom kandidatu za senatora. Robbins je nakon toga s Morganom Freemanom nastupio u hvaljenoj zatvorskoj drami, Iskupljenje u Shawshanku, filmu iz 1994. koji je nastao prema kratkoj priči Stephena Kinga.

Robbins je nakon toga napisao, producirao i režirao nekoliko filmova sa strogim političkim predznakom, kao što je Odlazak u smrt (1995.), film o smrtnoj kazni sa Seanom Pennom i Susan Sarandon u glavnim ulogama. Robbins je zaradio nominaciju za Oscara za najbolju režiju. Njegov sljedeći redateljski projekt bio je mjuzikl smještem za vrijeme Velike depresije, Kolijevka će se zaljuljati iz 1999. Osim toga, Robbins je nastupio i u mainstream trilerima, kao što su Arlington Road (1999.) i Antitrust (2001.). Robbins je nastupao i režirao nekoliko kazališnih produkcija Actor's Ganga.

2003. je dobio Oscara za najbolju sporednu ulogu za film Mistična rijeka, u kojem je glumio istraumatiziranog čovjeka koji je bio zlostavljan kao dijete. U zadnje vrijeme nastupio je u filmu Stevena Spielberga, Rat svjetova, kao lažni bolničar te u filmu Jona Favreua, Zathura, oba iz 2005.

Privatni život uredi

Tim Robbins živi u New Yorku s glumicom Susan Sarandon, s kojom je u vezi još od snimanja filma Bull Durham 1988. Imaju dva sina: Jack Henryja (rođen 1989.) i Milesa Guthrieja (1992.).

Filmografija uredi

Godina Naziv Uloga Bilješke
1985. Fraternity Vacation Larry "Mother" Tucker
The Sure Thing Gary Cooper
1986. Howard the Duck Phil Blumburtt
Top Gun Poručnik Sam 'Merlin' Wells
1988. Tapeheads Josh Tager
Bull Durham Ebby Calvin 'Nuke' LaLoosh
Five Corners Harry
1989. Erik viking Erik
Miss Firecracker Delmount
1990. Jacobova ljestvica užasa Jacob Singer
Cadillac Man Larry
1992. Bob Roberts Bob Roberts scenarist i redatelj
Igrač Griffin Mill Nominacija za BAFTA-u za najboljeg glumca
1993. Kratki rezovi Gene Shepard
1994. I.Q. Ed Walters
Prêt-à-Porter Joe Flynne
Iskupljenje u Shawshanku Andy Dufresne
Mr. Hulahoop Norville Barnes
1995. Odlazak u smrt samo scenarist i redatelj
1997. Ništa za izgubiti Nick Beam
1999. Austin Powers: Špijun koji me hvatao Predsjednik
Kolijevka će se zaljuljati samo scenarist i redatelj
Arlington Road Oliver Lang
2000. Misija na Mars Woodrow 'Woody' Blake
Dućan snova Ian 'Ray' Raymond
2001. Antitrust Gary Winston
2002. Ljudska priroda Dr. Nathan Bronfman
Istina o Charlieju Lewis Bartholomew
2003. Mistična rijeka Dave Boyle Oscar za najboljeg sporednog glumca
Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca
Šifra 46 William Geld
2004. Anchorman: Voditelj uzvraća udarac Cameo nepotpisan
2005. Tajni život riječi Josef
Zathura Tata
Rat svjetova Harlan Oglivy
2006. Tenacious D Stranac
Uhvati vatru Pukovnik Nic Vos

Vanjske poveznice uredi