Till Death Us Do Part (britanska TV serija)

Till Death Us Do Part je britanski televizijski sitkom koji se originalno emitirao na programu BBC1 od 1965. do 1975. godine. Radnja je bila smještena u londonski East End i pratila život radničke porodice Garnett, koju je vodio partrijarhalni Alf Garnett (Warren Mitchell), reakcionar s rasističkim i anti-socijalističkim pogledima. S njima je živjela tiha i mirna supruga Else, koju je tumačila Dandy Nichols, kći Rita - koju je tumačila Una Stubbs - te Ritin suprug Mike Rawlins (Antony Booth) koji je bio gorljivi socijalist.

Till Death Us Do Part
FormatSitcom
KreatorJohnny Speight
NastupajuWarren Mitchell
Dandy Nichols
Una Stubbs
Antony Booth
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ciengleski
Broj serijala7
Broj epizoda54 + 3 kratke
Produkcija
Trajanje40 min. (2)
30 min. (50)
25 min. (1)
20 min. (1)
Emitiranje
Originalni kanalBBC1
Originalno prikazivanje22. jul 1965. – 16. decembar 1975.
Kronologija
SlijediTill Death...

Smatra se kako je serija, nastala kao pilot-projekt u okviru humoristične TV-antologije Comedy Playhouse, vrlo dobro predočila burna društvena previranja u Britaniji 1960-ih, odnosno naglo stvoreni generacijski jaz između roditelja i njihovih konzervativnih vrijednosti na jednoj, te djece koja su inzistirala na novim idejama i "opuštenijem" načinu života. Zbog svega toga je Alf Garnett - usprkos toga što je iznosio većini publike sve teže prihvatljive stavove - postao jednom od ikona popularne kulture u Velikoj Britaniji.

Serija - koja je za vrijeme emitiranja poslužila kao predložak za istoimeni igrani film snimljen 1969. godine - je nakon prestanka emitiranja godine 1981. dobila nastavak na ITV-u pod naslovom Till Death.... Ta se serija prestala snimati nakon jedne sezone, a od 1985. do 1992. BBC je emitirao nastavak pod nazivom In Sickness and in Health. Warren Mitchell je, pak, lik Alfa Garnetta nastavio glumiti u kazalištu sve do 1998. godine kada je umro njegov originalni tvorac Johnny Speight.

Zahvaljujući tome što su društvena previranja u Britaniji 1960-ih imala svoj ekivalent u brojnim drugim zemljama, ona je dobila i tamošnje remakeove. Verzije serije su snimljene u Brazilu, Zapadnoj Njemačkoj 1970-ih gdje je bila poznata kao Ein Herz und eine Seele te u Hong Kongu 1990-ih gdje je poznata kao All in a Family. Najpoznatija od svih tih verzija je, međutim, snimljena u SAD u produkciji Normana Leara gdje je pod imenom All in the Family imala enormni uspjeh i brojne spin-offove, te postala jednim od ključnih elemenata američke popularne kulture 1970-ih i 1980-ih.

Usprkos svoje popularnosti i uticaja, serija se danas smatra djelomično izgubljenjom, s obzirom da je BBC dio epizoda, u skladu sa službenom politikom, prebrisao radi ušteda magnetoskopske vrpce.

Eksterni linkovi uredi