Thrasimund II od Spoleta

Thrasimund II ili Transamund II (? - 745) je bio langobardski vojvoda od Spoleta u nekoliko navrata od 724. do 745. pri čemu ga je sa vlasti tjerao njegov formalni sizeren, langobardski kralj Liutprand. Transamund je na vlast prvi put došao tako što je svrgnuo svog oca Faroalda II te ga natjerao da postane redovnik u samostanu.

737. ili 738. Thrasimund je osvojio tadašnje bizantsko uporište Gallese te tako prekinuo veze između Rima i Ravenne. Papa Grgur III ponudio otkup Gallesea novcem i formalnim mirovnim sporazumom. U njega se uključio i Grgur, vojvoda od Beneventa. Liutprand je sporazum smatrao štetnim po svoje interese te je napao Thrasimunda kao izdajnika. Spoleto je zauzeo 16. juna 739. a za novog vojvodu imenovao Hilderica.[1] Thrasimund se sklonio u Rim, gdje ga je Liutprand stavio pod opsadu. Potom je zauzeo gradove Amelia, Orte, Bomarzo i Bieda, ali je papa odbio izručiti Thrasimunda, te je čak poslao pismo tražeći pomoć od franačkog majordoma Karla Martela. Franački čelnik je, međutim, odbio pomoći.[2]

U decembru 740. je Thrasimund, uz pomoć papinih i beneventskih snaga, uspio preoteti svoje vojvodstvo pri čemu je Hilderic ubijen.[3] Nakon toga, međutim, nije vratio papske gradove oduzete od Liutpranda. Langobardski kralj je pokrenuo novi pohod protiv svog pobunjenog vojvode. Ovaj put je sklopio savez sa Grgurovim nasljednikom Zaharijom obećavši mu povratak papskih gradova. Godine 742. su Langobardi i papini Rimljani ponovno protjerali Thrasimunda.[4] Thrasimund je zarobljen i zatočen u samostanu. Na njegovo mjesto je postavljen Liutprandov nećak Agiprand. Sljedeća kraljeva meta je bio beneventski vojvoda i Thrasimundov saveznik Godescalc.

Kada je Liutprand godine 744. umro, Thrasimund se uspio vratiti na vlast u Spoletu. Ostao je na vlasti sljedećih godinu dana, pod Hildeprandom Nesposobnim prije nego što je umro.

Napomene uredi

  1. Hartmann, Ludo Moritz. Geschichte Italiens im Mittelalter. II, 2, 137-138.
  2. Hodgkin, Thomas. Italy and her Invaders. Clarendon Press, 1895. pp 475—478.
  3. Hartmann, II, 2, 139.
  4. Hartmann, II, 2, pp. 139, 140.

Literatura uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Faroald II
Vojvoda od Spoleta
724–739
Slijedi:
Hilderic
Prethodi:
Hilderic
Vojvoda Spoleta
740–742
Slijedi:
Agiprand
Prethodi:
Agiprand
Vojvoda Spoleta
744–745
Slijedi:
Lupus