Thinsg to Come (sh. Stvari koje će doći), ponekad prevođen i kao Ono što doći, je britanski science fiction film snimljen 1936. godine u režiji Williama Camerona Menziesa, koji se smatra jednim od najboljih, odnosno najuticajnijih ostvarenja SF-žanra u međuratnom periodu.

Things to Come
kino-poster
RežijaWilliam Cameron Menzies
ProducentAlexander Korda
ScenarioH. G. Wells
PredložakThe Shape of Things to Come; autor:
H. G. Wells
UlogeRaymond Massey
Ralph Richardson
Cedric Hardwicke
Pearl Argyle
Margaretta Scott
MuzikaArthur Bliss
FotografijaGeorges Périnal
MontažaCharles Crichton
Francis D. Lyon
StudioLondon Film Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
20. 2. 1936 (1936-02-20)
Trajanje108:41 min. (originalna verzija)
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet260.000 £[1]

Things to Come predstavlja adaptaciju romana The Shape of Things to Come SF-pisca H. G. Wellsa, koji je za njega napisao i scenario. Radnja prikazuje buduću historiju svijeta od 1940. do 2036. godine, i to iz perspektive fiktivnog britanskog "Svakograda" ("Everytown"), a počinje izbijanjem svjetskog rata koji će tokom decenija gotovo uništiti civilizaciju koju na kraju obnavlja grupa tehnokratskih stručnjaka stvarajući svjetsku vladu i utopijsko društvo temeljeno isključivo na naučnom progresu.

Film je producirao mađarski sineast Alexander Korda, koji je, kako bi što efektnije dočarao tehnološki svijet budućnosti, angažirao svog zemljaka, uglednog umjetnika i dizajnera Lászlóa Moholy-Nagyja. Zbog toga se Things to Come smatra jednim od najimpresivnijih vizija budućnosti svog doba, i često spominje uz nešto poznatiji Langov Metropolis. Kasnijim historičarima filma je postao zanimljiv kao jedan od prvih SF-filmova s epskim ambicijama, odnosno po tome što je koristio motive distopije i postapokaliptičnog žanra. Često ga se tumači kao svojevrsno upozorenje na predstojeće događaje, pogotovo u scenama ratnih razaranja na samom početku, koji podsjećaju na stvarni rat, odnosno razaranje Britanije koje će se uistinu dogoditi četiri godine kasnije.

Things to Come je originalno distribuiran u trajanju od 108 minuta, ali je danas sačuvana jedino skraćena verzija od 96 minuta, napravljena za američko tržište.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Film World”. The West Australian (Perth, WA: 1879 – 1954) (Perth, WA): str. 3. 20 March 1936. Pristupljeno 5. VIII 2012. 

Vanjske veze uredi