Thibaud I od Bloisa

Theobald I (francuski: Thibaud Ier; 913 - cca. 978), poznat i po nadimku Varalica (le Tricheur), bio je grof od Toursa od 945. te prvi grof od Bloisa, Chartresa i Châteauduna od 960. do smrti.

Originalni grb Grofovije Blois.

Theobald je ispočetka bio vazal francuskog vojvode Huga Velikog. Za njegov račun je oko 945. zarobio kralja Louisa IV. Kralj je otkupio svoju slobodu tako što je Theobaldu predao na upravu grad Laon, a nakon čega se Theobald proglasio "grofom" Toursa. Potom je osvojio gradove Chartres i Châteaudun te udao svoju sestru za još jednog moćnog feudalca - Fulka II od Anjoua. Godine 958. su se on i Fulk sreli u Verronu te su sebe opisivali s titulom "guverner i administrator kraljevine [Neustria]" i comites Dei gratia ("grofovi milošću Božjom").

Theobaldova sestra se također udala za vojvodu Alana II od Bretanje te je Theobald kao regent vladao tim vojvodstvom dok je Alanov sin Drogo bio maloljetan. Tako je Theobald proširio svoju vlast i uticak sve do Rennesa.

Oko 960. je došao u sukob sa vojvodom Richardom I od Normandije te je tako započeo dugi rat sa Normanima. Godine 961. je napao Évreux. Normani su uzvratili napadom na Dunois. Godine 962. je poduzeo neuspješni napada na Rouen, nakon čega su Normani za odmazdu spalili Chartres.

Za vrijeme svoje vladavine je preuzeo tvrđave Saint-Aignan u Loir-et-Cheru, te Vierzon i Anguillon u Berryju.

Kada je Hugo Capet bio maloljetan, ojačao je Chartres i Châteaudun. Oko 960. je ojačao Saumur. U trenutku smrti je bio najjači feudalac u dolini Loirea te dominirao centralnom Francuskom.

Kćer Emma mu je preko braka donijela u domenu Provins, jezgru buduće grofovije Šampanje.

Porodica uredi

Supruga Luitgarde od Vermandoisa je bila udovica vojvode Guillaumea I od Normandije. Za Theobalda se rodila između 942. i 945. i rodila mu četvoro djece:

Eksterni linkovi uredi