Theobald von Bethmann Hollweg

Theobald von Bethmann Hollweg (29. novembar 1856

Theobald von Bethmann Hollweg (29. novembar 1856. – 1. januar 1921. godine) je bio njemački političar i državnik koji je služio kao peti kancelar Njemačkog carstva od 1909. do 1917. godine.

Theobald von Bethmann Hollweg
Theobald von Bethmann Hollweg

Mandat
14. srpnja 1909. – 13. srpnja 1917.
Prethodnik Bernhard von Bülow
Nasljednik Georg Michaelis

Rođenje 29. studenog 1856.
Njemačka Hohenfinow, Njemačka
(tada Kraljevina Pruska)
Smrt 1. siječnja 1921.
Njemačka Hohenfinow, Njemačka
(tada  Weimarska Republika)
Politička stranka nijedna
Supružnik Martha von Pfuel

Potpis

Biografija uredi

Rani život uredi

Rodio se 1856. godine u Hohenfinowu u Njemačkoj. Bio je sin pruskog činovnika Felixa von Bethmanna, kojem je otac Moritz Wilhelm August Breidenbach, potomak židovske bankarske obitelji von Bethmanna iz Frankfurta koji je bio istaknuti učenik, rektor na univerzitetu Humboldt u Berlinu i pruski ministar kulture. Cosima Wagner je bila njegova rodica s Bethmannove strane. Theobalova majka Isabella de Rougemont bila se francuski švicarac po nacionalnosti.

Školovao se u Pforta Gymnausim na sveučilištu u Strasbourgu, Leipzigu i Berlinu. Ulaskom u prusku diplomaciju 1882. promaknut je na poziciju predsjednika provincije Brandenburg 1899. Nakon toga služio je u pruskom ministarstvu unutrašnjih poslova od 1905. do 1907. godine, a zatim i u carskom državnom tajništvu ministarstva unutrašnjih poslova od 1907. do 1909. godine. 1909. godine na ostavci kancelara Bernharda Büllowa izabran je za njegova nasljednika.

Na vlasti uredi

U stranoj politici, slijedio je politiku detanta sa Velikom Britanijom, nadajući se da će doći do nekog dogovora koji bi primirio te dvije zemlje i zaustavio kobna pomorska naoružavanja. No nije uspio u svom planu, zahvaljujući njegovu neprijateljstvu s njemačkim zapovjednikom mornarice Alfredom von Tirpitzom. Usprkos tenzijama koje su nastale nakon druge marokanske krize, Hollweg je ipak uspio u nekom dijelu poboljšati odnose s Engleskom, radeći s britanskim sekretarom ministarstva vanjskih poslova Edwardom Greyem pri smanjivanju tenzija tokom Balkanske krize (1912. - 1913. godine). U unutrašnjoj politici, Bethmann je isto uveo nekoliko promjena. Njegova politika dijagonale, koja je djelovala između socijalista i liberala na lijevom krilu i nacionalista na desnom krilu, je samo uspijela odvratiti većinu njemačkih političara od njega.

 
Theobald von Bethmann-Hollweg u vojnoj uniformi

Nakon atentata na vojvodu Franza Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. godine, Hollweg i tajnik ministarstva vanjskih poslova Lottlieb von Jagow su odmah intervenisali i stali iza Austrijanaca, tj. protiv Srbije, te su kasnije poduzeli korake da sprijeće Greyev napor da nametne mirno rješenje, što je indirekno dovelo do tako brzog izbijanja Prvog svjetskog rata.

Hollweg, većinom zbog njegove vanjske politike prije rata poznat po njegovoj želji da uspostavi vrlo dobre odnose s Velikom Britanijom, je bio naročito uznemiren zbog britanske deklaracije o ratu koja je kao razlog navodila njemačko narušavanje belgijske neutralnosti tokom invazije Francuske. Pokušavao je primiriti te dvije vojne sile, no bezuspješno, Prvi svjetski rat je započeo.

Tokom rata, Hollweg je uglavnom pokušavao voditi relativno umjerenu politiku, bez naglih vojnih poteza, no vrlo često su ga zaobilazili vojni zapovjednici, koji su imali veliku ulogu u njemačkoj agresivnijoj politici u Prvom svjetskom ratu, činio se kao vrlo liberalno nastrojen kancelar. No takav pogled na Hollwega ubrzo je bio uzdrman. Historičar Fritz Fischer je 1960. godine pokazao da je Hollweg donio više nacionalističkih odluka nego što se prije mislio. Nakon ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat na strani Antante koji je djelimično on uzrokovao, izgubio je svu moć i kredibilitet, kako u Reichstagu tako i kod njemačkog naroda. Na vlasti je službeno ostao do jula 1917. godine, kada se Reichstag pobunio, što je uzrokovalo podnošenje njegove ostavke. Na mjestu njemačkog kancelara ga je nasljedio Georg Michaelis.

Kasniji život uredi

Dr. von Bethmann Hollweg zadobio je svjetsku pozornost u julu 1919. godine kada je zahtjevao saveznike da mu sude umjesto Kaisera Wilhelma II Vrhovni odbor odlučio je ignorisati njegov zahtjev. Često je spominjan kao onaj kome bi Antanta mogla suditi zbog političkih prijestupa u vezi sa uzrocima rata. U izvještajima iz 1919. godine iz Ženeve piše da je spominjan u diplomatskim krugovima kao dno monarhističkog pokreta koji podržava Hohenzollerovce i Habsburgovce, za čiji se nukleus govorilo da je pokrenut u Švicarskoj.

Hollweg je ubrzo nakon svoga povlačenja, počeo pisati svoje memoare. Nedugo nakon Božića 1920. obolio je od upale pluća. Umro je od bolesti 1. januara 1921. godine u svojoj 65. godini života.

Reference uredi

1. a b c Scrap of Paper Chancellor of Germany Dies, The Globe. Toronto, January 3, 1921. accessed on October 8, 2006.

Vanjski linkovi uredi