Theda Bara je bilo umjetničko, a kasnije i osobno ime američke glumice rođene pod imenom Theodosia Burr Goodman (29. jul 188513. april 1955) koja je radila u eri nijemog filma.

Theda Bara
Biografske informacije
RođenjeTheodosia Burr Goodman
(1885-07-29)29. 7. 1885.
Cincinnati, Ohio, SAD
Smrt13. 4. 1955. (dob: 69)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
PseudonimThe Vamp
SupružnikCharles Brabin (1921-1955)
Opus
Djelatni period1908-1926
Znamenite uloge

Bara je bila jedna od najpopularnijih filmskih glumica svog vremena, odnosno jedan od najranijih seks simbola filmske industrije. Uloge fatalnih žena su joj dale nadimak "The Vamp" (skraćenica za vampir). Izraz "vamp" je zbog toga užao u mnoge slengove kao opis seksualno grabežljive žene. Bara je, zajedno s francuskom glumicom Musidorom, popularizirala vamp ličnost u ranim danima filma te ubrzo postala imitirana od rivalskih glumica kao što su Nita Naldi i Pola Negri.

Biografija uredi

Theda Barra se rodila kao Theodosia Burr Goodman, kći Bernarda Goodmana, imućnog židovskog krojača rodom iz Poljske. Nakon završene srednje škole i dvije godine studija na Univerzitet Cincinnatija počela je raditi u teatru, a zatim se preselila u New York, gdje je 1908. prvi put nastupila na Broadwayu.

Kada su u obližnjem Fort Leeju sagrađeni filmski studiji, tamo se zaputila 1914. godine i dobila ulogu fatalne zavodnice koja korumpira moralnog bankara u filmu A Fool There Was. Počela je suradnju Williamom Foxom, osnivačem studija koji će kasnije postati poznat kao 20th Century Fox. Film je doživio veliki uspjeh, a Fox je od nje učinio senzaciju s pažljivo pripremljenom kampanjom dizanja publiciteta - prirodno plava kosa joj je obojena u crno, kako bi ju se učinilo "egzotičnijom", za njeno umjetničko ime je rečeno da je anagram od riječi Arapska smrt (engl. Arab death), dok su promotivni materijali tvrdili kako je odrasla u Sahari a glumačke vještine naučila u Francuskoj. Bara je u javnosti također morala govoriti o mističnim i okultnim temama.

Sve to - kao i korištenje fotografija i drugih promotivnih materijala u oskudnoj odjeći - je Baru učinilo jednom od najvećih zvijezda svog vremena. U Hollywoodu je 1917. snimila Cleopatru, jedan od najskupljih nijemih filmova tog doba, a gdje je svoj image fatalnog "vampa" koristila za ulogu Kleopatre. Barina popularnost je dosta pomogla Foxu da postane veliki studio, ali je sama glumica imala sve manje volje da glumi zavodnice, bezuspješno pokušavajući dobiti uloge "normalnih" žena. 1919. godine je snimila posljednji film za Foxa, a dvije godine kasnije se udala za britanskog režisera Charlesa Brabina.

Brabin nije htio da supruga održi svoj "vamp" image, te je, uz izuzetak jednog kratkog filma snimljenog 1926. godine i radio-drame iz 1936. godine, Bara napustila show-business. Godine 1955. je umrla od raka želuca.

Iako je bila jedna od najvećih zvijezda svog vremena, gotovo svi njeni filmovi su danas izgubljeni.

Eksterni linkovi uredi