The Yellow Rose of Texas

Za ostala značenja, vidi The Yellow Rose of Texas (razvrstavanje).

The Yellow Rose of Texas (doslovno "Žuta ruža Teksasa") je američka narodna pjesma nastala u 19. vijeku, čija je prva verzija odštampana u New Yorku 1858. Tekst je inspiriran teksaškom legendom o Emily D. West, mulatkinji (riječ "žuto" se odnosi na boju njene kože) koja je za vrijeme rata za nezavisnost 1836. zavela meksičkog generala Santa Annu te tako, zaokupivši njegovu pažnju, omogućila tekaškim revolucionarima da razbiju njegovu vojsku u odlučujućoj bitci kod San Jacinta. Pjesma je stekla izuzetnu popularnost među južnjačkom vojskom u američkom građanskom ratu.

Obrađivana je bezbroj puta, a jednu od najpoznatijih verzija - u obliku marša - je 1955. snimio Mitch Miller i s njome došao na vrh američke top-liste. Činjenica da je s vrha top-liste uspio svrgnuti pjesmu Rock Around the Clock se često tumači kao primjer burne, i često nepredvidljive, tranzicije u muzičkom ukusima i stilovima 1950-ih.

Godine 1983. su country muzičari Johnny Lee i Lane Brody snimili vlastitu verziju s promijenjenim tekstom, poznatu kao Yellow Rose.

Eksterni linkovi uredi