The Rifleman je američka vestern TV serija koja se originalno emitirala na programu mreže ABC od 1958. do 1963. Predstavljala je spin-off vestern antologije Dick Powell's Zane Grey Theater, a radnja joj je bila smještena u North Fork u Teritoriji New Mexico 1880-ih gdje je živio naslovni protagonist Lucas McCain, veteran američkog građanskog rata i vlasnik ranča koga je bio osvojio kao vrhunski strijelac na jednom natjecanju. Lucas McCain je bio udovac koji je živio sa sinom Markom (koga je tumačio Johnny Crawford) te ga nastojao podučiti pravilnim životnim vrijednostima. Stalni lik je bio gradski šerif Micah Torrance (koga je glumio Paul Fix), kome je Lucas stalno izvlačio iz nevolje sa svojim streljačkim vještinama i puškom Winchester Model 1892.

The Rifleman
Žanrvestern
KreatorSam Peckinpah
NastupajuChuck Connors
Johnny Crawford
Paul Fix
Kompozitor(i)Herschel Burke Gilbert
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona5
Broj epizoda169
Produkcija
Producent(i)Arthur H. Nadel
Levy-Gardner-Laven
Producentska kompanija/eFour Star-Sussex
Emitiranje
Originalni kanalABC
Audio formatMonaural
Originalno prikazivanje30. septembar 1958. – 8. april 1963.
Kronologija
Srodne emisijeLaw of the Plainsman

Tvorac serije je bio Sam Peckinpah, koji je napisao scenarije i režirao mnoge epizode prve sezone, temeljeći ih na vlastitim životnim iskustvima na zapadnjačkom ranču i angažirajući Warrena Oatesa i R. G. Armstronga, karakterne glumce koji će kasnije postati njegovi stalni suradnici. Međutim, Peckinpahovo inzistiranje na realističkom nasilju i kompleksnoj karakterizaciji likova ga je dovelo u sukob sa producentima, koji su tražili "razvodnjenu" i "zašećerenu" porodičnu zabavu. Peckinpah je zato napustio produkciju kako bi počeo raditi na novoj TV-seriji The Westerner.

The Rifleman je već nakon jedne sezone dobio vlastiti spin-off u obliku TV-serije Law of the Plainsman, čiji se protagonist, šerif Sam Buckhart (koga je tumačio Michael Ansara), prvi put pojavio u jednoj epizodi u februaru 1959.

The Rifleman se na programu održao pet sezona i održao gledanost sve do samog kraja. Snimanje je 1963. obustavljeno na inzistiranje dvojice glavnih glumaca - mladi Crawford se odlučio umjesto glume posvetiti studiju i muzičkoj karijeri, dok je Connors htio započeti nove projekte.

Eksterni linkovi uredi