The Problem We All Live With

Problem sa kojim svi živimo (engl. The Problem We All Live With) je slika Normana Rokvela iz 1964. Jedna je od najpoznatijih slika iz vremena Afroameričkog pokreta za građanska prava. Slika prikazuje Rubi Bridžs, šestogodišnju afroameričku devojčicu, na putu do škole u koju su išli isključivo belci, tokom procesa desegregacije. Zbog pretnji i nasilja prema njoj, devojčicu prate četiri savezna maršala čije se glave ne vide na slici.[1] Na zidu iza nje je ispisana rasna uvreda i slova „KKK“. Ostaci paradajza kojim su gađali devojčicu vidljivi su na zidu i na tlu. Belci koji su okupljeni sa druge strane se ne vide, jer posmatrač gleda sliku iz njihove perspektive.[1] Slika je široka pet a visoka tri stope.[2]

Problem sa kojim svi živimo

Slika je prvobitno objavljena 14. januara 1964. u časopisu Look.[3] Rokvel je raskinuo ugovor sa časopisom Saturday Evening Post prethodne godine, frustriran zbog ograničenja koja mu je magazin postavljao na izrazžavanje političkih tema. Look mu je ponudio slobodu za izražavanje progresivnih društvenih stavova, uključujući tu i građanska prava i rasnu integraciju.[1] Rokvel je i ranije istraživao slične teme u slikama Južnjačka pravda (Ubistvo u Misisipiju) (engl. Southern Justice (Murder in Mississippi)) i Nova deca u komšiluku (engl. New Kids in the Neighborhood).[4] Za razliku od njegovih prethodnih slika za Saturday Evening Post, Problem sa kojim svi živimo i druge slike stavljaju crnce u ulogu protagonista, umesto posmatrača ili robova.[5][6] Kao i u slici Nova deca u komšiluku, i ovde je protagonista crno dete,[5] i kao u Južnjačkoj pravdi, i u ovoj slici se koristi jak kontrast svetlo-tamnog, kako bi se dodatno naglasila njena rasna tema.[7]

Obama i Bridžs ispred slike

U julu 2011. slika je, uz odobrenje predsednika SAD Baraka Obame postavljena u Beloj kući, u hodniku ispred Ovalne sobe. Slika nije mogla biti izložena na javnom prostoru u Beloj kući zbog rasne uvrede koja je vidljiva na njoj. Slika će u hodniku ispred Ovalne sobe ostati do oktobra.

Stalno mesto na kojem je slika izložena je Muzej Normana Rokvela u Štokbridžu (Masačusets).[2]

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Halpern, Richard (2006). Norman Rockwell: the underside of innocence. University of Chicago Press. str. 124-131. 
  2. 2,0 2,1 Gerstein, Josh (24. 8. 2011.). „Norman Rockwell painting sends rare White House message on race”. Politico. 
  3. „“The Problem We All Live With,” Norman Rockwell, 1963. Oil on canvas, 36” x 58”. Illustration for “Look,” 14. januar 1964. Norman Rockwell Museum Collection. ©NRELC, Niles, IL.”. Norman Rockwell Museum. Pristupljeno 26. 8. 2011. 
  4. „O say, can you see”. The Economist. 25. 12. 1993.. 
  5. 5,0 5,1 Grant, Daniel (24. 7. 1989.). „Exhibit Offers Clues to Rockwell's Sentiments”. Christian Science Monitor. 
  6. „Exile on Main Street”. The Economist. 2. 12. 1999.. 
  7. Claridge, Laura P. (2001). Norman Rockwell: A Life. Random House.