The Masque of the Red Death (film)

The Masque of Red Death (sh. Maska Crvene smrti) je britansko-američki horor film snimljen 1964. godine u režiji Rogera Cormana. Predstavlja pretposljednje ostvarenje iz Cormanovog ciklusa temeljenog na prozi Edgara Allana Poe. Kao predložak je iskorištena znamenita istoimena priča, kojoj su u scenariju Charlesa Beaumonta dodani motivi priče Hop-Frog. Glavni lik, koga tumači Vincent Price, je knez Prospero, okrutni i izopačeni feudalac u Italiji 12. vijeka, koji se pred epidemijom kuge zatvara u svoj zamak, pozvavši niz gostiju kako bi se sa njima posvetio različitim izopačenim užicima. Radnja prikazuje kako po Prospera, za koga se ispostavi da je satanist, i njegove goste svejedno dolazi neznanac zna kao Crvena smrt (čiji lik tumači John Westbrook), a kome će izbjeći jedino oteta seljanka (koju glumi Jane Asher).

The Masque of the Red Death
RežijaRoger Corman
ProducentRoger Corman
George Willoughby
ScenarioCharles Beaumont
R. Wright Campbell
PredložakThe Masque of the Red Death i Hop-Frog; autor:
Edgar Allan Poe
UlogeVincent Price
Hazel Court
Jane Asher
MuzikaDavid Lee
FotografijaNicolas Roeg
MontažaAnn Chegwidden
StudioAlta Vista Productions
DistribucijaAIP
Anglo-Amalgamated
Datum(i) premijere
24. 6. 1964 (1964-06-24)
Trajanje90 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod121.794 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[1]

Cormanu je, prema vlastitim riječima, Poeova originalna priča bila izuzetno draga, te ju je namjeravao ekranizirati nekoliko godina ranije, netom nakon House of Usher, prvog filma u ciklusu. Nakraju je odlučio odgoditi projekt, pribojavajući se da će publika pronaći previše sličnosti sa Bergmanovim Sedmim pečatom. U međuvremenu su mu uspjesi drugih filmova iz ciklusa omogućili da pribavi nešto veći budžet od uobičajenog, odnosno koristi usluge londonskih studija.

The Masque of Red Death na kraju nije postigao željeni komercijalni uspjeh, a šef matičnog studija Samuel Z. Arkoff ga je proglasio "umjetničarskim". Sa druge strane, kritičari su bili oduševljeni, te se danas smatra jednim od klasičnih ostvarenja žanra i jednom od najboljih nastupa Vincenta Pricea.

Četvrt vijeka kasnije je u Cormanovoj produkciji snimljen istoimeni remake, ali je on doživio neuspjeh i kod publike i kod kritike.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi