The Lion, the Witch and the Wardrobe

Lav, veštica i orman je roman za decu K. S. Luisa. Napisan je 1950, a radnja romana je smeštena otprilike u 1940, i predstavlja drugu i najpoznatiju od knjiga iz serije Letopisi Narnije.

The Lion, the Witch
and the Wardrobe
Autor(i)C.S. Lewis
IlustratorPauline Baynes
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaThe Chronicles of Narnia
Žanr(ovi)fantasy, dječja književnost
IzdavačGeoffrey Bles
Datum izdanja16. oktobar 1950
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica172 (prvo)
208 (kasnija)
ISBNISBN 0-06-023481-4
(američko hardcover izdanje iz 1994.)
OCLC broj28291231
Dewey Decimal[Fic] 20
LC klasifikacijaPZ7.L58474 Li 1994
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Prince Caspian

Knjiga je posvećena Levisovom kumčetu Lusi Barfild.

Likovi uredi

  • Piter Pevensi je najstarije od Pevensi braće i sestara. U početku, Piter ne veruje u Lusine priče o Narniji ali menja svoje mišljenje kada se i sam nađe u Narniji. Piter je proslavljen kao heroj zbog svog udela u zbacivanju Bele veštice. Biće krunisan kao kralj Narnije i postati poznat kao kralj Piter Veličanstveni.
  • Suzan Pevensi je Piterova mlađa sestra i Lusina starija sestra. Ni ona nije verovala u Narniju sve dok se nije našla u njoj. Krunisana je kao kraljica Suzan i postala poznata kao kraljica Suzan Blaga.
  • Edmund Pevensi je Piterov mlađi brat. Kada je prvi put došao u Narniju odmah se sreo sa Belom vešticom koja ga pridobija slatkišima (turskom poslasticom) i navodi ga da joj sve ispriča.
  • Lusi Pevensi je Suzanina mlađa sestra. Ona otkriva Narniju nakon što nakon što slučajno prolazi kroz magični prolaz dok se krila u ormanu profesora Kirka. Kada je ona ispričala svojoj braći i sestri niko joj nije poverovao a Edmund joj se i nemilosrdno rugao. Nakon restauracije Narnije, Lusi je krunisana kao kraljica, kao i njena sestra Suzan.
  • Tumnus je faun i prva osoba koju Lusi sreće kada dođe u Narniju. Tumnus se sprijateljuje sa njom uprkos naređenju Bele veštice da kidnapuje svako ljudsko biće koje dođe u Narniju.
  • Kraljica Jadis tj. Bela veštica je samoproglašena kraljica Narnije.
  • Aslan je lav, pravi kralj Narnije.

Priča uredi

Drugi svetski rat upravo počinje i četvoro dece, Piter, Suzan, Edmund i Lusi, se evakuišu iz Londona 1940. kako bi izbegla bombardovanje Londona. Poslati su da žive sa profesorom Digori Kirkom, koji živi u kući u unutrašnjosti Engleske sa svojom kućepaziteljkom gospođom Mekredi i tri sluge Ajvi, Margaret i Beti.

Jednog kišnog dana, nakon što su deca došla u kuću, odlučila su da istraže tu veliku kuću. Lusi, najmlađa od njih četvoro, je bila radoznala u vezi ormana koji se nalazio u praznoj sobi i otkriva da je to prolaz do snegom pokrivene šume sa uličnom svetiljkom u njenom središtu. Tamo sreće fauna, koji joj se predstavlja kao Tumnus, i poziva je svojoj kući na čaj. Govori joj da se ona nalazi u zemlji Narniji i da njom vlada nemilosrdna Bela veštica koja vodi računa da neprestano vlada zima ali da nikada nema Božića.

Lusi se vraća nazad kroz orman, nakon što je u Narniji provela sate, da bi shvatila da je u Engleskoj za to vreme prošlo svega nekoliko sekundi. Edmund, njen stariji brat, je posebno arogantan prema Lusi.

Nekoliko nedelja kasnije, nakon što su zaboravili na Narniju, Lusi i Edmund se tokom igranja žmurke sakrivaju u orman. Edmund ne uspeva da nađe Lusi već nailazi na damu veoma bledog lika, koja se vozi saonicama koje vuku irvasi, i koja mu se predstavlja kao Kraljica Narnije i daje mu magični ratluk. Obećava mu da će ga učiniti princom a kasnije i kraljom Narnije i uspeva joj da ga ubedi da joj dovede i svoje sestre i brata do njenog zamka.

Lusi i Edmund se sreću u šumi i zajedno se vraćaju kroz orman. Tokom njihovog razgovora Lusi pominje Belu vešticu i Edmund shvata da je to niko drugi do osoba sa kojom se sprijateljio. Kada se vrate u Englesku, Edmund laže Pitera i Suzan tvrdeći da su se Lusi i on samo igrali i da je orman sasvim običan što veoma ljuti Lusi.

Malo kasnije, sve četvoro dece se sakrivaju u orman kako bi se sakrili od gospođe MekRedi i odjednom shvataju da se nalaze u Narniji. Lusi ih vodi do Tumnusove pećine ali tamo otkriva da je on odveden i da je njegov dom ispreturao Maugrim, šef tajne policije Bele veštice. Decu sakriva par dabrova (koji govore) u svojoj jazbini, g. Dabar i gđa Dabar, koji ih upoznaju sa starim proročanstvom da će doći "dva Adamova sina i dve Evine ćerke" i sesti za četiri prestola Kair Paravela i tada će nestati moć Bele veštice. Dabrovi im govore o pravom kralju Narnije, velikom lavu po imenu Aslan, koji je bio odsutan mnogo godina ali im "ponovo dolazi".

Edmund ih napušta i trči ka zamku Bele veštice a ostali ne primećuje njegovo odsustvo sve dok ne postane prekasno da bi ga stigli ili zvali nazad. Shvatajući da su izdani, ostali odlaze da pronađu Aslana. Kada Edmund dođe do Bele veštice ona mu preti teškim kaznama i, vodeći ga sa sobom, polazi u potragu za ostalom decom. Ipak, njena moć počinje da slabi. Ostala deca dolaze do Aslana a Edmund biva spasen baš u trenutku kada se veštica sprema da ga ubije.

Tražeći primirje, Bela veštica traži da joj se preda Edmund jer joj drevni zakon garantuje vlast nad svim izdajnicima. Aslan, poznajući zakon, nudi sebe u zamenu za Edmunda i veštica to prihvata.

Aslana veštica žrtvuje na žrtveniku ali se on ponovo vraća u život pomoću Dublje magije, prema kojoj, kada neko ko nije počinio izdaju žrtvuje sebe kao izdajnika, smrt se poništava i mučenik se vraća u život.

Tokom poslednje bitke, Bela veštica biva pobeđena i Aslan je ubija.

Deca postaju kraljevi i kraljice i provode mnogo godina u Narniji, i odrastaju, da bi se zatim vratili u naš svet, gde su ponovo deca i nalaze se istog dana u istoj kući odakle su i otišli.

Spoljašnje veze uredi