The Concise Encyclopedia of Islam

Ne zamijeniti sa Concise Encyclopaedia of Islam od H. A. R. Gibba i J. H. Kramersa, A Concise Encyclopedia of Islam od G. D. Newbyja ili Encyclopaedia of Islam: New Edition

The Concise Encyclopedia of Islam (sh. Sažeta enciklopedija islama) je enciklopedija o islamskom svijetu na engleskom jeziku čiji je autor američki naučnik C. Glassé školovan na Univerzitetu Columbia. Knjiga sadrži 1300 članaka o vjerovanjima, ritualima, praksama, molitvi, političkim pokretima, duhovnim i političkim vođama, umjetnosti, arhitekturi, sektama, pravu, socijalnim institucijama, historiji, etnografiji, nacijama, državama, jezicima, nauci, važnijim gradovima i obrazovnim institucijama. Enciklopediju su izvorno 1989. izdali nakladnici Stacey International iz Ujedinjenog Kraljevstva i Harper & Row iz Sjedinjenih Država, doživjela je reizdanje dvije godine kasnije, a američki nakladnik preštampao ju je i na desetu obljetnicu prvog izdanja. Godine 2001. knjiga je ponovo štampana i u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je u Sjedinjenim Državama izdana od strane novog nakladnika AltaMira Press (Rowman & Littlefield) u prerađenoj verziji i pod novim imenom – The New Encyclopedia of Islam (sh. Nova enciklopedija islama). Nova verzija u Sjedinjenim Državama preštampana je 2002., 2008. i 2013., a Stacey Int. štampao ju je 2008. pod starim imenom. Godine 2006., u nakladi bosanskohercegovačkog Librisa i angažmanom F. Pašanovića, izdan je prijevod naslovljen Enciklopedija Islama[1] na bosanskom standardu srpskohrvatskog jezika što predstavlja drugo djelo takve vrste na Balkanu nakon Leksikona islama[1] (od N. Smailagića, 1990.). Izdanje prijevoda razlikuje se od originala u više aspekata, npr. izbačeni su predgovor profesora Hustona Smitha i razne izvorne karte i tabele, dok je uključen velik broj ilustracija iz Bosne i Hercegovine među kojima se neke pojavljuju i više puta[1]. Prijevod sadrži i dodatne fusnote kako bi se čitatelje upozorilo na zastarjele političke informacije ili da određeni islamski rituali nisu u skladu s lokalno prevladavajućim hanefijskim mezhebom[1]. Kritike na prijevod upućene su i zbog skraćivanja određenih članaka, te zbog nedosljednog prevođenja arapskih, turskih i perzijskih termina[1].

The Concise Encyclopedia of Islam
Korice
Naslovnica originala
Autor(i)Cyril Glassé
Naslov prijevodaEnciklopedija Islama
PrevodilacFikret Pašanović
Država UK
 SAD
Jezikengleski jezik
Tematikaislamistika
IzdavačUjedinjeno Kraljevstvo Stacey International
Sjedinjene Američke Države Harper & Row i AltaMira Press (Rowman & Littlefield)
Bosna i Hercegovina Libris
Datum izdanja1989.
Datum sh. izdanja2006.
Stranica472
Veličina i masa24,6 x 18 x 5,6 cm
ISBN9780060631239
OCLC broj18741072

Veze uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 (en) Zubčević, Asim (2009.). Khanbaghi, Aptin. ur. Encyclopedias about Muslim Civilisations. Edinburgh University Press Series; Muslim civilisations abstracts. Edinburgh: Edinburgh University Press. str. 58.-59. ISBN 9780748639700. OCLC 427611117. 

Vanjske veze uredi