The Black Crowes


The Black Crowes je američki bluz orijentisani hard rok džem bend koji je prodao preko 20 miliona kopija svojih albuma. Nazvani su od Melodimejkera za najrokerskiji bend 1990.godine kada ih je I Rolingstoun magazin imenovao za najbolji novi američki bend. Bili su na turnejama sa Aerosmitom, Pejdž I Plantom, Rolingstonsima, Dilanom,AC/DC, itd… Osnivanje I formiranje benda 1984-1989.godina Osnovani su 1984.godine kao Mr. Krouz Garden, u Atalanti, u Dzordziji kao rivajvl bend posvecen eri bluz roka 70tih…Krouz su imali mnogo clanova tokom godina, ali pokretacka snaga benda uvek su bili braca Kris I Ric Robinson. Najveci uticaj na njih su imali bendovi…Cepelin, Fri, Lajnard Skajnard, Rolingstounsi, Fejsis, Bend, Litl Fit, Hambl Paj, Kridensi, Sautern rok…a 1989. godine napravili su I prvu demo kasetu I potpisali za lejbl Amerikan Rekordings. Rast popularnosti 1990-1995.

The Black Crowes
The Black Crowes Live at the Hammerstein Ballroom, March 2005
Muzički rad
Period aktivnosti1989—2002
2005—
Mjesto osnivanjaAtlanta, Georgia, SAD
ŽanrBlues-rock, Hard rock, jam band, Southern rock
Diskografska kućaAmerican Recordings
Članovi
Trenutni članoviChris Robinson
Rich Robinson
Steve Gorman
Adam MacDougall
Sven Pipien
Luther Dickinson
Bivši članoviEddie Harsch
Jeff Cease
Johnny Colt
Audley Freed
Greg Rzab
Andy Hess
Marc Ford
Bill Dobrow
Rob Clores
Paul Stacey
Ostalo
Povezani izvođačiJimmy Page, North Mississippi Allstars
Službene stranicewww.blackcrowes.com

Krouz su svoj prvi studijski album, Šejk jour mani mejker, objavili 1990, I na njemu su se nalazili tako jaki hitovi kao što su Hard tu hendl, Ši toks tu Andželz, Dželouz agejn, Tvajs az hard, Sister lak, Siing tings… Hard to Handle", "She Talks to Angels", "Jealous Again", "Twice as Hard", "Sister Luck", and "Seeing Things. Taj album je dostigao multiplatinasti tiraž I rasprodat je u tri miliona primeraka. Obrada Otis Redingove Hard tu hendl I njihova akusticna balada Ši toks tu Endželz. (She Talks to Angels) koji su bili na vrhu Top 30 tokom 1991.Bili su predgrupa ZZTopuna turneji do marta 1991. kada su otpušteni zbog ponašanja na sceni.”komercijalizacije”, po sarkastičnim rečima Krisa Robinsona...Zato su krenuli na sopstvenu turneju u maju iste godine I uključili se na koncert Mansterz of rok u Moskvi..( Monsters of Rock tour in the Soviet Union.)[6]

Nakon što su zamenili gitaristu Džefa Sisa sa Markom Fordom iz retrorok trija Brnin tri..Burning Tree, Krouz su objavili drugi album pod imenom Južnjačka harmonija I muzička kompanija…The Southern Harmony and Musical Companion , 1992.godine Tim albumom su se popeli na 1 mesto Bilbordove liste 200 albuma. Naziv albuma je zahvalnica istoimenoj antologiji koja se godišnje održavala u Bentonu u Kentakiju, od 1884. a singl Remedi, upravo je nastao u tom duhu…"Remedy" kao I hitovi poput "Thorn In My Pride", "Sting Me", "Sometimes Salvation" and "Hotel Illness". "Remedy" i "Thorn In My Pride" su se probili u Top 100 te1992 godine.[7]

Zbog uticaja studijskog muzičara Čak Levela, njegovih klavirskih delova grupa je bila primorana da potraži novog klavijaturistu za bend. To je bio Edi Harš koji je svirao na albumu I koji je postao stalni član grup na turneji Visoko kao Mesec.1994.godine izlazi album Amorika, nastao nakon neobjavljenog albuma Tol iz prethodne godine. Iako na Amoriki nije bilo hit singla album je dostigao dobru prodaju I zlatni tiraž od preko pola miliona primeraka. Verni obožavaoci sigurno se sećaju pesama kao što su Gon, Konspirasi, Nonfikšn, Vizer tajm. Naslovna strana albuma bila je kontroverzna što je zahtevalo promenu (maljavi venerin breg) tako da je pretočen u crnu pozadinu. Na turneji Amorika Blek Krouz su otvorili koncert grupe Grejtful Ded na koncertu u Tampi, aprila 1995.godine I to je jedini njihov zajednički nastup.

[PERIOD OD 1996 do 2001. Album Three Snakes & One Charm objavljen je u julu 1996.godine sa hitom Blekberi, I vrteo se na radiju I MTV-ju. Bend je krenuo na turneju 1997.godine zajedno sa Ratdogom, Bruce Hornsby-jem I drugima.Tokom ovog perioda bend je snimio ceo album nazvan Bend, upravo u vreme najvećih tenzija u bendu. Gitarist Mark Ford je otpušten a basista Džoni Kolt je ubrzo napustio bend I tako se raspala prva linija sa prethodna tri albuma. Neobjavljene stvari sa prethodnih albuma naknadno su objavljene na kompilaciji Izgubljene vrane iz 2006. The Lost Crowes Bend se ponovo okupio a na basu se pojavio raniji prijatelj benda Sven Pipien. “Pored tebe” objavljen je u januaru 1999 kao pesma pripremana za radio. Više komercijalne stvari bili su singlovi "Kickin' My Heart Around", "Only A Fool", and "Go Faster". Gitarista Odli Frid, koji se priključio na snimanju By Your side, nije učestvovao u kasnijim snimanjima. Prve reakcije bile su obećavajuće "Kickin' My Heart Around je bila čak treća na Bilboardovoj Mejnstrim listi. Krouz su krenuli na turneju 1999. Hit singl By Your Side prodat je u 300 000 primeraka za Kolumbiju rekords kao izdavača, što je bio poseban problem za bend ali uprkos tome su nastavili da učestvuju na turneji. Oktobra 1999. bendu se priključio veličanstveni Džimi Pejdž na nekoliko nastupa u Njujorku I Los Anđelesu, a to je pretočeno u snimak živog nastupa pod nazivom Live at the Greek ovaj put za TVT Records što je izazvalo nove probleme sa Kolumbijom tako da se ovaj snimak ne nalazi ni na jednom izdanju ove kuće. Ipak Krouz kreće na turneju sa Pejdžom I The Who u leto 2000, tokom koje je basista Pipien zamenjen sa Gregom Rzabom. Tokom turneje pevač Kris Robinson oženio se glumicom Kejt Hadson uoči Nove 2001.godine, a neposredno pred odlazak u studio na snimanje šestog albuma.

U maju 2001. godine bend je objavio Lions za Virdžin mogula Ričard Brensona.Singlovi “Lickin” I “Soul Singing”imali su sasvim solidan nastup na rock radiju i Lavovi su dostigli 20-tu poziciju na listama…Bend je krenuo na jednomesečnu turneju pod nazivom Tour of Brotherly Love sa Oasis i Spacehog u maju/junu 2001. Pre nastupa u Los Anđelesu, Blek Krouz su učestvovali na Guitar Center Rockwalk, večeri posvećenoj slavnim poznatim muzičarima I umetnicima. Noel Galager i Sleš su otvorili ceremoniju Tokom 2001.godine, bend je krenuo na uspešnu “Listen Massive” turneju svog albuma Lajons, preko Evrope I Japana i 36 nastupa u Americi. Bend je stao sa turnejom u januaru 2002. kada je I bubnjar Stiv Gorman napustio bend a ostatak benda je proglasio uzimanje pauze.Početkom 2005, braća Robinson sa Edijem Haršom okupljaju bend, dovodeći Marka Forda I Svena Pipijena ponovo u bend u odsustvu osnivača Stiva Gormana angažuju Bila Dobrova, iz Ričovog solo benda, na bubnjevima. Ipak Gorman se vratio u bend u Atlanti rodnom gradu Krouza. Bend kreće na turneju tokom 2005. sa Tom Petijem I Hartbrejkersima u San Francisku u Fillmoru. Drugi nastup u Filmoru je snimljen I nalazi se na specijalnom izdanju DVD 2006.godine pod nazivom Freak 'n' Roll into the Fog.

Diskografija uredi

Eksterni linkovi uredi