The Andy Griffith Show

Za ostale upotrebe, v. Andy Griffith (razvrstavanje).

The Andy Griffith Show je američka televizijska serija koja je emitirana na CBS-u od 3.10. 1960. Do 1.4. 1968. Serija je bila uspješni spinoff humorističke serije Make Room For Daddy, a glavni lik je bio Andrew (Andy) Taylor, seoski šerif koji je rijetko nosio pištolj. Serija je odmah postala veliki hit među publikom, a još uvijek se često emitira.

The Andy Griffith Show
Formatsitcom
KreatorSheldon Leonard
Uvodna tema"Fishin' Hole"
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciEngleski jezik
Broj epizoda249
Produkcija
Trajanje30 minuta (uključujući reklame)
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje3.10. 1960. – 1.4. 1968.

The Andy Griffith Show je zaplete imao oko šerifa Andyja Taylora (Andy Griffith), koji je odgajao svog malog sina Opieja (Ron Howard) u Mayberryju, fiktivnom ruralnom gradiću Sjeverne Karoline . Šerif Taylor je također služio kao gradski mirovni sudac i donosio presude po skraćenom postupku.

Kao šerif gradića u kome je svatko znao svakoga, šerif Andy Taylor se u obavljanju svog posla više oslanjao na zdravi razum nego na strogo poštovanje zakona. U tome je predstavljao suštu suprotnost svom pomoćniku Barneyu Fifeu (Don Knotts), čije je inzistiranje na poštovanju pravila bilo zahvalni izvor humorističkih situacija.

TV-serija je skoro cijelo jedno desetljeće uživala ogroman uspjeh, a mnogi to tumače činjenicom da je fiktivni gradić Mayberry – malo, od svijeta izolirano i "usporeno" mjesto – bilo lišeno eksplozije kriminala, vijetnamskog rata, rasnih nereda i društvenih previranja koje su potresale SAD 1960-ih. Mnogi gledatelji su u njemu vidjeli idealiziranu viziju američke prošlosti, a izraz "Mayberry" danas u SAD služi kao njen sinonim.

Serija je svoje najvažnije promjene doživjela u sezoni 1965/66, kada je Knotts zbog ranije potpisanog ugovora o nastupu u filmovima morao napustiti snimanje. Iste je godine serija počela biti snimana u boji.

Andy Griffith je odlučio prestati snimati seriju u aprilu 1968. godine, kada je ona je bila na vrhuncu gledanosti, odnosno prva na Nielsenovim rejtinzima. To se u američkoj televizijskoj historiji dogodilo samo još dva puta – sa serijom I Love Lucy i Seinfeld.

V. također uredi

Sljedeće dvije serije su bile spin-offi temeljeni na likovima iz originalne serije:

Vanjski linkovi uredi