The Adventure of the Veiled Lodger

"The Adventure of the Veiled Lodger" (srpskohrvatski: Stanarka s veom) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno objavljena u Strandu 1927., uz ilustracije Franka Wilesa, a čini sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Veiled Lodger"

Lav napada gđu. Ronder; autor: Frank Wiles
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1927.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1896.
Klijent(i) Gospođa Merrilow
Zločinac/ci Nitko

Slučaj uredi

Sherlocka Holmesa posjećuje gospođa Merrilow iz južnog Brixtona, koja treba pomoć oko neobične stanarke koja gotovo nikada ne pokazuje svoje lice. Jednom, kada ga je slučajno ugledala, gospođa Merrilow je posvjedočila kako je ono grozno unakaženo. Iako je isprva bila jako tiha i mirna, u posljednje vrijeme se iz njezine sobe mogu čuti urlici poput "Ubojstvo, ubojstvo!" ili "Ti grozna zvijesti! Čudovište jedno!". Gospođa Merrilow napominje kako joj se i zdravlje pogoršalo te da djeluje kao da umire.

Njezina stanarka, gospođa Ronder, ne želi uplitati svećenika ili policiju u nešto što bi svakako željela otkriti. Iz tog razloga, gospođa Merrilow je posjetila Holmesa. Gospođa Ronder rekla joj je da Holmesu kaže "Abbas Parva" te da će detektivu biti jasno o čemu se radi.

Holmes se, doista, sjeti slučaja. Radilo se o jednom ranijem incidentu u sklopu kojega je cirkuski lav izašao iz svog kaveza i napao dvoje ljudi. Jedan muškarac je ubijen, a druga osoba, žena, je grozno osakaćena. Prema svim činjenicama, ta je žena gospođa Ronder. Ubijeni muškarac je bio gospodin Ronder. U ono vrijeme, Holmes je mogao jako malo deducirati, ali možda bi i učinio više da ga je netko unajmio. Ovako je slučaj proglašen slučajnom smrću. Ipak, postojali su brojni kontradiktorni iskazi vezani za taj slučaj koji su bacali sumnju na službenu verziju događaja.

Holmes i Watson odlaze u Brixton kako bi posjetili gospođu Ronder, koja ih je pozvala kako bi, prije svoje smrti, raščistila cijeli slučaj. Gospodin Ronder je bio nasilan i okrutan muškarac, čak i prema cirkuskim životinjama. Nekoliko je puta zbog zlostavljanja istih završio na sudu, ali njegovo bogatstvo je novčane kazne što ih je dobivao učinilo beznačajnima. Gospođa Ronder imala je vanbračnog ljubavnika, Leonarda, koji je također radio u cirkusu. Njih su dvoje napravili plan kako da se riješe gospodina Rondera.

Leonardo je napravio toljaku s pet čavala, udarac koje bi imitirao napad lava. S njom je zatukao gospodina Rondera, a gospođa Rondera je onda pustila lava kako bi ispalo da je životinja odgovorna i za prvu smrt. Ipak, lav je napao gospođu Ronder i divljački izgrizao njezino lice. Leonardo je pobjegao, iako je bez problema mogao pomoći svojoj ljubavnici. U to vrijeme nije mogla inkriminirati Leonarda, a cijelu priču govori sada jer misli kako će uskoro umrijeti. Od tog je dana cijeli život provela sama i pod veom. Shvativši kako gospođa Ronder planira suicid, Holmes joj može ponuditi tek savjet - podsjeti ju kako je njezin život vrijedan kao primjer strpljive patnje u jednom nestrpljivom svijetu. Ona tada podigne svoj veo i otkrije grozomoran prizor što ga je tkanina skrivala.

Ipak, dva dana kasnije, Holmes dobije paket od gospođe Ronder u kojemu se nalazila cijanovodična kiselina. Njegov je savjet, ipak, djelovao.

Vanjske poveznice uredi

  djela koja se odnose na The Adventure of the Veiled Lodger na Wikizvoru