The Adventure of the Six Napoleons

"The Adventure of the Six Napoleons" (srpskohrvatski: Šest Napoleona) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno objavljena u Strandu 1904. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča sačinjava sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Six Napoleons"

Beppo je uhvaćen; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1904.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1900.
Klijent(i) inspektor Lestrade
Zločinac/ci Beppo

Ova priča znakovita je po tome što je kronološki posljednja u kojoj se inspektor Lestrade, najpoznatiji inspektor iz serijala o Holmesu, pojavljuje osobno. Naime, on će se pojavljivati u nekim kasnije objavljivanim pričama, ali one su sve, kronološki, smještene ranije od priče "The Six Napoleons". Izuzeci su tek priče "The Disappearance of Lady Frances Carfax", smještena 1901., i "The Adventure of the Three Garridebs", smještena 1902., ali u tim se pričama Lestrade ne pojavljuje osobno već je samo spomenut kao jedan od aktivnih inspektora u Scotland Yardu.

Slučaj uredi

Inspektor Lestrade iz Scotland Yarda donosi Sherlocku Holmesu i dr. Watsonu naizgled trivijalan problem provalnika koji razbija biste Napoleona Bonapartea. Jedna je razbijena u trgovini Morsea Hudsona, a dvije druge, koje je Hudson prodao dr. Barnicotu, razbijene su u doktorovom domu i uredu, nakon što je u njih provaljeno. U potonjem slučaju, bista je iznesena vani pa tek onda razbijena. Lestradeova teorija o nekakvom luđaku koji mrzi Napoleona uvelike pojednostavljuje problem i Holmes je uvjeren kako je ona pogrešna. Znakovite je kako su sve biste proizvedene u istoj radionici.

Sljedeći dan, Lestrade poziva Holmesa u dom gospodina Horacea Harkera, gdje je razbijena još jedna bista, ali ovaj put popraćena ubojstvom. Gospodin Harker je tijelo otkrio pred kućnim pragom kada se ustao kako bi istražio zvuk što ga je čuo. Njegovu bistu ukrao je i razbio provalnik koji je ušao kroz prozor, a i ona je bila iz iste radionice kao ranije tri. U džepu ubijenog pronađena je fotografija majmunolikog muškarca. Fragmenti Harkerove biste pronađeni su u vrtu prazne kuće nedaleko od Harkerove. Jasno je kako je provalnik želio vidjeti što radi te je izabrao vrt koji je osvijetljen. To je razvidno s obzirom da je bistu mogao razbiti u vrtu još jedne prazne kuće koja je bila puno bliže Harkerovoj, ali nije bila osvijetljena. Holmes instruira Lestradea da Harkeru, koji je novinar za Središnji novinski sindikat, kaže kako vjeruje da je počinitelj luđak fiksiran na Napoleona, iako zna da to nije istina. Detektiv je smatrao svrsishodnijim da u novinama izađe takva priča jer će mu to olakšati istragu.

Holmes odlazi do nekoliko trgovaca kako bi dobio informacije te saznaje kako su biste proizveli Gelder & Co. Njegovi doušnici uspijevaju identificirati majmunolikog muškarca s fotografije - to je Beppo, talijanski imigrant. Beppo je radio u trgovini u kojoj je razbijena prva bista, a otkaz je dao samo dva dana prije indicenta.

Holmes odlazi u Gelder & Co. i saznaje kako su biste zapravio dio kompleta od njih ukupno šest, ali voditelju ne pada napamet zašto bi one bile toliko posebne da bi ih netko išao razbijati. Prepoznaje Beppa i opisuje ga kao vragolana, navodeći kako je godinu dana ranije bio zatvoren zbog ulične tučnjave nožem, ali kako je vjerojatno već pušten. Dodao je kako je Beppo jedno vrijeme radio za njih, ali se nikada nije vratio. Spomenuo je i Beppovog rođaka, koji još radi za njega, ali Holmes ga je zamolio da ništa mu ništa ne govori.

Kasnije tog dana, Lestrade dolazi s informacijom kako je ubijeni identificiran kao mafijaš Pietro Venucci. Inspektor je uvjeren kako je Venucci poslan da ubije Beppa, ali je sam pao kao žrtva. Ipak, postavlja se pitanje zašto mafija traži Beppa?

Nakon slanja nekoliko brzih poruka, Holmes poziva Watsona i inspektora da mu prave društvo u Chiswicku, gdje detektiv očekuje novo razbijanje biste. Iako već skeptičan oko Holmesove preokupacije bistama, Lestrade pristane. Kao što je Holmes predvidio, iste večeri, u kući se pojavljuje Beppo! Ukrade i razbije bistu u vrtu ispred kuće. Dok proučava komadiće, Holmes i Lestrade mu se prišuljaju s leđa i uspijevaju ga uhvatiti i uhapsiti. Ipak, Beppo ne želi govoriti.

Misterij je konačno riješen kada Holmes ponudi £10 vlasniku posljednje preostale biste i natjera ga da potpiše ugovor o prijenosu svih prava i prava vlasništna na Holmesa. Kada vlasnik ode, Holmes razbije bistu i u njoj pronalazi crni biser obitelji Borgia. Holmes je već neko vrijeme bio svjestan nestanka bisera, a glavni sumnjivac u slučaju bila je vlasnikova sluškinja, Lucretia Venucci, sestra ubijenog Pietra Venuccija. Beppo je, očigledno, dobio biser od Venuccija i onda ga sakrio u tek sviježu bistu netom prije nego je uhapšen zbog tučnjave. Kada je pušten iz zatvora, krenuo je u potragu za biserom, saznavši na kojim se lokacijama nalazi šest bisti.

Vanjske poveznice uredi