The Adventure of the Dying Detective

"The Adventure of the Dying Detective" (srpskohrvatski: Umirući detektiv) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno je objavljena 1913. godine u Strandu, a sačinjava sastavni dio zbirke His Last Bow. Ilustracije za priču izradio je Walter Paget, mlađi brat slavnog Sidneyja Pageta, koji je proslavio Holmesa svojim ilustracijama. Ovo je bila prva priča o Holmesu za koju je ilustracije izradio Walter Paget.

"The Adventure of the Dying Detective"

Holmes na samrti; autor: Walter Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1913.
Vrsta kratka priča
Zbirka His Last Bow
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1890.
Klijent(i) Nitko
Zločinac/ci Culverton Smith

Slučaj uredi

Dr. Watson hitno dolazi u 221B Baker Street kako bi se pobrinuo o svom prijatelju, Sherlocku Holmesu, koji umire od rijetke azijske bolesti od koje je obolio dok je radio na slučaju u Rotherhitheu. Watson je šokiran i prestrašen, pogotovo jer ranije uopće nije znao kako mu je prijatelj bolestan. Gospođa Hudson navodi kako posljednja tri dana nije ni jeo ni pio. Kada Watson stigne, pronalazi Holmesa u jako lošem stanju. Povremeno je deliričan, a kruna svega su neobični zahtjevi koje upućuje Watsonu - zabranjuje mu da mu prilazi, jer je bolest prenosiva, zahtijeva da pomoć traži samo od osobe koju on imenuje, ali da bi dobio ime, morat će čekati do šest sati. Watson je zbunjen i pokuša napustiti stan kako bi doveo pomoć, ali Holmes skupi posljednje snage i poskoči iz kreveta kako bi zaključao vrata i uzeo ključ. Watson će morati čekati njegove upute.

Dok čeka, Watson pregledava predmete u Holmesovom stanu. Sve je uredu dok Watson ne dotakne malenu, crno-bijelu kutiju od bjelokosti s kliznim otvorom. Holmes tada drekne na njega i natjera ga da ju ostavi jer ne voli da mu se diraju stvari po stanu. U točno šest sati, Holmes naredi Watsonu da upali plinsku svjetiljku, ali samo do pola te da ode po gospodina Culvertona Smitha koji živi u Ulici Lower Burke 13. Naglasi mu kako je ključno da se Smith i on vrate u stan odvojeno - nipošto zajedno! Smith, kako se ispostavlja, nije liječnik, ali je stručnjak za bolest od koje Holmes boluje. Holmes napominje kako ga Smith baš i ne simpatizira jer je Holmes, jednom prilikom, sumnjao na njega u slučaju ubojstva njegova nećaka.

Watson odlazi na spomenutu adresu, ali Smith ga odbija primiti. Watson se tada probije do njega i govori mu kako Holmes umire i treba njegovu pomoć. Ranije ljutiti Culverton Smith drastično mijenja svoje ponašanje. Pokazuje veliku zabrinutost, mada se Watsonu učini kako mu je drago što je Holmes bolestan. Smith pristaje posjetiti Holmesa, nakon čega Watson govori kako ima drugi dogovor i brzo odlazi kako bi u stan stigao prije njega. Holmes je zadovoljan što Smith dolazi i naredi Watsonu da se sakrije iza dekorativnog zastora. U tom trenutku dolazi i Smith.

Vjerujući kako su sami, Smith je prilično iskren i Watson ubrzo otkriva kako je Smithov nećak, Victor, umro od iste bolesti. Smith dalje priznaje kako je upravo on zarazio svog nećaka tom bolešću i tako ga ubio. Tada se osvrće na kutiju od bjelokosti koja sadrži šiljak zaražen bolešću koja trenutno ubija Holmesa. Smith ju spremi kako bi uklonio dokaze i onda odluči sačekati da Holmes umre.

Prije nego umre, Holmes zamoli Smitha dvije stvari - da mu donese šibice i cigarete te da upali plinsku svjetiljku do kraja. Čim Smith to odradi, u stan upada inspektor Morton - svjetiljka je, očito, bila znak za pokret. Holmes mu govori da uhapsi Smitha, ali arogantni znanstvenik odbija sve optužbe. Tada se iz svog skrovišta pojavi Watson koji potvrđuje Holmesove sumnje i Smithovo priznanje.

Holmes, dakako, nije umirao i uopće nije bio bolestan. Sve je to bila predstava kako bi natjerao Smitha da prizna ubojstvo svog nećaka. Zaražena kutija nije ga inficirala - ima dovoljno neprijatelja da zna da mora biti oprezan sa svojim paketima. Bolest je fingirao trodnevnim izgladnjivanjem i maskom, a Watsona je držao podalje znajući da bi tako sposoban liječnik lako uočio prevaru.

Vanjske poveznice uredi