The Adventure of the Dancing Men

"The Adventure of the Dancing Men" (srpskohrvatski: Likovi plesača) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno objavljena u Strandu 1903. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča sačinjava sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes. Doyle je ovu priču stavio na treće mjesto među svojih dvanaest najdražih priča.

"The Adventure of the Dancing Men"

Holmes proučava crteže; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1903.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1898.
Klijent(i) Hilton Cubitt
Zločinac/ci Abe Slaney

Ova priča specifična po tome što je samo jedna od dvije priče u kojima Holmesov klijent umre nakon što posjeti slavnog detektiva. Druga priča je "The Five Orange Pips" iz zbirke The Adventures of Sherlock Holmes.

Slučaj uredi

Gospodin Hilton Cubitt iz Norfolka dolazi u London kod Sherlocka Holmesa i dr. Watsona kako bi detektivu predao poruku koja je sadržavala prilično neobičan crtež:

 

Neobični likovi plesača su glavni dio konfuznog slučaja koji Cubittovoj mladoj supruzi, Elsie, stvara velike probleme. Elsie je Amerikanka s kojom se vjenčao godinu dana ranije i sve je bilo skladno do ove poruke. Prije nego su sklopili brak, Elsie je Cubitta zamolila da ju nikada ne pita za njezinu prošlost, koja sadrži nekoliko vrlo epizoda, ali nijednu koje bi se ona osobno sramila. Kao pravi engleski gospodin, Cubitt je pristao na molbu i drži je se, što im u aktualnom periodu stvara probleme.

Svi problemi započeli su kada je Elsie, prije nekog vremena, dobila pismo iz Sjedinjenin Država. Vidno uznemirena, bacila je pismo u vatru i uvjeravala Cubitta kako je sve uredu. Nedugo zatim, počeli su se pojavljivati i likovi plesača. Bilo da su dolazili na komadu papira ili bi se pojavljivali po zidovima i vratima ispisani kredom, unijeli su veliki nemir u brak Cubittovih. Iako je Elsie svakog puta bila prestravljena, nije Hiltonu željela otkriti što oni znače. Holmes naredi Cubittu da ga informira o svakom novom pojavljivanju plesača, da ih kopira i pošalje ili osobno donese kod njega.

Nove poruke daju Holmesu važan trag i omogućavaju mu da probije šifru. Holmes je zaključio kako se radi o supstitucijskoj šifri te je, koristeći analizu frekventnosti (počevši od postavke da je slovo 'A' najčešće slovo engleske abecede) uspio dešifrirati sve poruke. Posljednja poruka bila je prilično alarmantna:

 

Holmes požuri do Cubittova imanja, ali stiže prekasno. Hilton Cubitt je mrtav, prupucan kroz srce, a Elsie leži u krevetu s teškom prostrijeljnom ranom na glavi. Inspektor Martin iz Norfolka vjeruje kako se radi o klasičnom slučaju ubojstva i samoubojstva, odnosno kako će se raditi ukoliko Elsie premine. Ipak, Holmes se ne slaže. U prozorskom oknu pronađen je metak, što rezultiralo pitanjem odakle treći metak u situaciji sa dvije žrtve? Isto tako, bilo je nejasno zašto je Cubittov revolverimao dva ispaljena metka, zašto se na stolu nalazi velika svota novca i zašto je cvijeće ispod prozora u neredu. Holmes zaključi da je u cijelu priču upletena treća osoba.

Koristeći podatke koje je dobio iz šifriranih poruka, Holmes saznaje kako u blizini postoji farmer po imenu Elrige te napiše poruku, koristeći likove plesača i naredu konjušaru da ju ostavi farmerovom podstanaru:

 

Ubrzo se na Cubittovom imanju pojavljuje Abe Slaney, kriminalac iz Chicaga koji ne zna da je Elsie na samrti te dolazi, misleći kako ga je ona dozvala. Njegovim dolaskom iznenađeni su svi, osim Holmesa, koji je iskoristio tu činjenicu i likove plesača kako bi Cubittovog ubojicu namaio natrag u kuću. Kada ga uhapse, prizna cijelu istinu.

On je bio Elsienin zaručnik u Chicagu, ali je ona raskinula zaruke zbog njegove kriminalne pozadine. Slaney je došao u Englesku kako bi ju vratio natrag, no ona je odbijala. Te kobne noći, donijela je novac kako bi ga podmitila da ode, ali on je odbio. U tom se momentu pojavio Cubitt i cijela je situacija eskalirala Cubittovom smrću i Slaneyjevim bijegom. Elsie se, nakon toga, pokušala ubiti. Slaney, vidno uznemiren zbog Elsieina stanja, preuzima svu krivnju. Vješala je izbjegao na temelju olakotnih okolnosti.

Elsie se u potpunosti oporavila i život provela pomažući siromašnima i brinući se o imanju pokojnog supruga.

Vanjske poveznice uredi