Thaksin Shinawatra

Thaksin Shinawatra (Thai: ทักษิณ ชินวัตร) (rođen 26. 7. 1949.) je tajlandski poslovni čovjek i političar, poznat kao vođa populističke stranke Thai Rak Thai te dugogodišnji premijer Tajlanda i potom državljanin Crne Gore.

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra

Thaksin Shinawatra je prije ulaska u politiku bio osnivač i vlasnik Shin Corpa, jedne od najvećih telekomunikacijskih tvrtki u Aziji. 1990-ih je služio kao ministar u tajlandskim vladama, da bi 2001. godine osnovao stranku Thai Rak Thai i s njom osvojio vlast. Godine 2005. je s njom osovojio rekordni broj mjesta u tajlandskom parlamentu.

Tajland se pod Thaksinovim vodstvom ekonomski oporavio od velike azijske ekonomske krize 1990-ih, a od Thaksinove politike su posebno prosperirali stanovnici ruralnih područja koji predstavljaju njegovu glasačku bazu. Međutim, u Bangkoku i velikim gradovima je Thaksin omražen zbog optužbi za korupciju i kršenja ljudskih prava. Mnogima se zamjerio zbog podršci američkom predsjedniku Bushu u ratu protiv terorizma, a još više zbog nesposobnosti da se obračuna s islamističkom gerilom u južnim dijelovima zemlje.

Početkom 2006. optužbe za korupciju su se intenzivirale zbog kontroverzne prodaje Shin Corpa, prilikom koje je Thaksin optužen za utaju poreza. One su izazvale niz uličnih demonstracija, koje je Thaksin pokušao zaustaviti prijevremenim izborima. Opozicija ih je bojkotirala, ali su glasači nezadovoljstvo izrazili s praznim listićima.

4. 4. 2006. je, usprkos dobijanja dvije trećine glasova na nedavnim prijevremenim izborima, izjavio kako podnosi ostavku kako bi okončao ustavnu krizu i višetjedne demonstracije na kojima je optuživan za korupciju. Nekoliko mjeseci kasnije tajlandski Ustavni sud je te izbore poništio te zakazao nove za novembar.

19. 9. 2006., dok je bio u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN, tajlandska vojska je zauzela ključne objekte u Bangkoku te tako izvršila vojni puč. Vladu Thaksina Shinawatre je zamijenilo privremeno vojno upravo tijelo koje se naziva "Vijeće za administrativnu reformu" na čelu s generalom Sonthijem Boonyaratkalinom.

Vanjske veze uredi