Teresa (telenovela 2010)

Teresa (Teresa) је meksička telenovela produkcijske kuće Televisa, snimana tokom 2010. i 2011. godine u Meksiku. Producent serije je José Alberto Castro. Glavne uloge igrali su Angelique Boyer, Aarón Díaz, Sebastian Rulli i Ana Brenda Contreras. Telenovela je od početka snimanja bila pod velikim praćenjem od strane obožavatelja telenovela. Mnogi je uspoređuju sa popularnom meksičkom telenovelom Rubi istog producenta.

Teresa
Žanrmelodrama
Formatmeksička telenovela
ScenarioMimi Bechelani
Ximena Suárez (adaptacija)
RežijaMónica Miguel
NastupajuAarón Díaz
Sebastián Rulli
Angelique Boyer
Ana Brenda Contreras
Cynthia Klitbo
Margarita Magaña
Zemlja porijekla Meksiko
Broj epizoda152
Produkcija
Producent(i)José Alberto Castro
Emitiranje
Originalni kanalEl Canal de las Estrellas
Originalno prikazivanje2. august 201027. februar 2011

U Srbiji je emitovana na programu RTV Pink pod naslovom Tereza.

Sinopsis uredi

Svi želimo uvijek više nego što imamo, ali do kuda smo spremni ići da postignemo ono što želimo?

Teresa je mlada djevojka zasljepljena ambicijom, ali nespremna da radi kako bi se izvukla iz siromaštva u kojem živi, već za to bira put prevare i izdaje. Njeni roditelji su podnijeli ogromne žrtve kako bi joj osigurali pristojan život, ali Teresa želi više. Njen dečko Mariano je iskreno voli i uvijek ju je podržavao, ali Teresa na njega gleda kao na marionetu, zaljubljenu budalu koja će uvijek biti u njenoj moći. Svaki put će ga prezreti kako bi se posvetila drugim, bogatim muškarcima, a vratit će mu se samo kad shvati da se druge djevojke, poput njene prijateljice Aurore, zanimaju za njega.

Njena prva žrtva bit će Paulo, najbolja prilika na fakultetu gdje Teresa studira pod stipendijom, ali kada on sazna za njen ekonomski status, i prozre njene laži, otkazuje venčanje i želi je učiniti svojom ljubavnicom. Kad ona to odbija, Paulo je ismija pred svima. Teresina osveta ga stiže nakon nekog vremena, kada on umire zbog droge.

Kasnije, Teresa se nabacila na svog profesora, Artura de la Barreru, koji će joj platiti studije i zaljubiti se u nju. Teresa uspjeva ubijediti Arturovu sestru Luisu da je roditelji ne vole i da je maltretiraju, zbog čega je Luisa vodi u svoju kuću. Tamo koketira sa Arturom i izluđuje ga. Ipak, njegova profesionalna etika i obećanje koje je dao njenom ocu, sprečavaju ga da joj izjavi ljubav dok ona ne završi studije prava i prestane biti samo njegova učenica.

Kada najzad diplomira, ponovo odbacuje Mariana, udaje se za Artura i putuje kasnije sa njim u Europu. Ali prije udaje upoznaje Fernanda, Luisinog vjerenika, europskog milijunaša koji pripada višoj klasi. Arturo više nije zanimljiv i Teresa sada ima novi cilj - oteti dečka svojoj najboljoj prijateljici.

Na taj način, počevši od svojih roditelja, Teresa će slamati srca i uništavati sreću svih koji je okružuju, ne misleći da će doći trenutak kada će joj život naplatiti za sve što je učinila.

Verzije uredi

  • Prva verzija ove telenovele bila je 1959. godine, a protagonisti su bili Maricruz Olivier i Luis Beristain.
  • Druga verzija slijedila je 1965. za Brazl, protagonsiti su biliGeorgia Comide i Walmor Chagas.
  • Treća verzija urađena je 1967. producenta Valentín Pimstein, protagonisti su bili Pituka de Foronda i Guillermo Zetina.
  • Četvrta i zasigurno najpopularnija verzija urađena je 1989. a uloge su igrali popularni Salma Hayek i Rafael Rojas

Uloge uredi

Glumac Lik
Aarón Díaz Mariano Sánchez Suárez
Sebastian Rulli Arturo de la Barrera Azuela
Angelique Boyer Teresa Chávez Aguirre
Ana Brenda Contreras Aurora
Cynthia Klitbo Juana
Silvia Mariscal Refugio Aguirre de Chávez
Manuel Landeta Ruben Cáceres Muro
Jéssica Segura Rosa Chávez Aguirre
Margarita Magaña Aída Caceres
Fernanda Castillo Luisa de la Barrera Azuela
Felicia Mercado Genoveva de Cáceres
Juan Carlos Colombo Armando Chávez
Mario Iván Martínez Steve Norton
Óscar Bonfiglio Héctor Alcázar
Toño Mauri Hernán Ledesma
Fabiola Campomanes Esperanza Medina
Alejandro Ávila Cutberto