Za ostala značenja, vidi Ted Knight (razvrstavanje).

Ted Knight (7.12. 192326.8. 1986.) je bio američki glumac.

Ted Knight (1972)

Rodio se kao Tadeusz Wladyslaw Konopka u porodici poljskog porjekla u grad Terryville (Connecticut) u državi Connecticut. Kada je izbio drugi svjetski rat, Knight je napustio srednju školu kako bi se prijavio u vojsku. Za vrijeme rata se istakao hrabrošču i stekao brojna odlikovanja.

Godine 1948. se oženio za Dorothy Smith, s kojom je imao troje djece – sinove Teda Knighta Jr, Erica i kći Elyse.

Nakon završetka Knight je otišao u Hartford učiti glumu. Vrlo brzo je otkrio talent za lutkarstvo i trbuhozborstvo, te je počeo karijeru kao voditelj TV-emisija za djecu. Zbog snažnog glasa je također bio i narator u brojnim TV-emisijama, a 1960-ih se pojavljuje i kao glumac.

Njegova najpoznatija i najpopularnija uloga bio je nesposobni i samodopadni TV-voditelj Ted Baxter u popularnoj humorističkoj seriji The Mary Tyler Moore Show. Iako je za tu ulogu šest puta nominiran za Emmy, a samu nagradu dobio dva puta – 1974. i 1976. – Knight s njom nije bio zadovoljan. Razlog je bio u tome što je javnost počela vjerovati da ima isti karakter kao i njegov lik, zbog čega su on i porodica imali neugodnosti. Knight je 1975. htio napustiti seriju, ali su producenti umjesto toga odlučili "omekšati" njegov lik.

Nakon završetka snimanja TV-serije, Knight je nastupio u komediji Caddyshack, a iste je godine dobio glavnu ulogu u humorističkoj seriji 'Too Close For Comfort. Serija je doživjela ogroman uspjeh i snimala se šest sezona.

Godine 1985. Knightu je dijagnosticiran rak debelog crijeva, a godinu dana kasnije je umro od komplikacija vezanih uz operaciju.

Knight je bio poznat po konzervativnim desničarskim stavovima, i često se sporio sa svojim ljevičarskim kolegom Edwardom Asnerom, ali su njih dvojica do kraja ostali dobri prijatelji.

Vanjski linkovi uredi