Tavče na gravče je tradicionalno makedonsko jelo. Jelo se može naći u gotovo svim restoranima u Severnoj Makedoniji i širom sveta gde živi makedonska dijaspora, glavni sastojak jela je pasulj. Jelo se služi u tradicionalnim glinenim posudama. Tavče-gravče smatra se nacionalnim jelom Makedonije. Jedan od najpoznatijih tavče-gravče je onaj na tetovski način.

Tavče na gravče

Iako postoji nekoliko recepata za tavče-gravče glavni sastojci su pasulj, luk, ulje, crvena paprika, biber, so i peršun.

Priprema uredi

Prvo se nasecka luk i poprži na vrućem ulju, a zatim se zalije s vodom te se nastavi peći na tihoj vatri još 15 minuta. Zatim se stavi iseckana sveža paprika, seckani beli luk, ljuta papričica i paradajz i sve zajedno dinsta još 10 minuta. Na kraju se zaprži s mlevenom crvenom paprikom i brašnom, a zatim sve zalije s još 300 ml vode. Predhodno kuvani pasulj se stavi u zemljanu posudu, zatim pirjano povrće, začini te se pažljivo promeša. Po potrebi nalije se još vode, te se zapeče u rerni. Poslužuje se toplo s ajvarom ili pinđurom. U pripremi se mogu koristiti suva rebra koja se skuvaju, a voda u kojoj su kuvana koristi se za podlivanje.[1]

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. „Tavče na gravče”. Pristupljeno 4. 4. 2017. 

Spoljašnje veze uredi