Za ostala značenja, vidi Taras Buljba (razvrstavanje).

Taras Buljba (rus. Тарас Бульба) je kratak istorijski roman Nikolaja Gogolja iz ciklusa „Mirgorod“. Štampan je 1835, a drugo prerađeno izdanje je izašlo 1842. Drugo izdanje je osnova svih savremenih izdanja.

Taras Buljba
Autor(i)Nikolaj Vasiljevič Gogolj
DržavaRusko Carstvo
Jezikruski
Žanr(ovi)historijski roman

Radnja romana se tiče istorije zaporoških kozaka. Nije moguće povezati radnju romana sa konkretnim istorijskim događajima. Glavni junak je Taras Buljba, stari kozak, koji sa svojim sinovima Andrijom i Ostapom, polazi u borbu protiv poljskog plemstva, a u odbranu pravoslavlja.

Ovo delo Nikolaja Gogolja je pisano na klasičan način; likovi nisu karikirani kao što je bio Gogoljev manir. Idejno, Taras Buljba je delo u stilu romantičnog nacionalnog preporoda. Gogolj je u njemu dao prikaz koncepta „ruske duševnosti“. Delo je bogato avanturama i prikazima bojeva, kao i Gogoljevim karakterističnim humorom.

Umetničke adaptacije uredi

Roman Taras Buljba je poslužio kao inspiracija za istoimenu operu ukrajinskog kompozitora Mikole Lisenka. Leoš Janaček (1854-1928) je komponovao simfonijsku rapsodiju Taras Buljba.

Po romanu je snimljeno nekoliko filmova, od kojih je najpoznatija verzija iz 1962. sa Julom Brinerom i Tonijem Kertisom.