Svjetska izložba 1851

Prva svjetska izložba (London 1851.), poznata i kao Velika izložba, a neki je zovu i Crystal Palace (po građevini u kojoj je održana), bila je prva međunarodna izložba održana u londonskom Hyde Parku u Engleskoj od 1. svibnja, do 15. listopada, 1851. To je bila prva u nizu priredaba koje su kasnije nazvane Svjetska izložba, mađunarodna izložba najviših kulturnih i industrijskih dostignuća zemalja učesnica. Izložba rastuće moći novostvorene grane (XIX st.) ljudske djelatnosti industrije.

Velika izložba 1851., pogled na Crystal Palace u Hyde Parku

Neki podaci uredi

  • Izložbu je organizirao odbor sastavljen od najprominentijih ličnosti onovreme Velike Britanije; Princa Alberta, Henrya Cola, Francisa Henrya, Baruna Charlesa Dilkea uz ostale članove Kraljevskog društva za umjetnost, obrt i industriju.
  • Za potrebe izložbe podignuta je specijalna građevina, nazvana Crystal Palace (Kristalna palača), projektirana od strane Josepha Paxtona i inžinjera Charles Foxa. Za ono doba to je bilo pravo čudo od građevine već svojim dimenzijama (563 m duga i 138 m široka) a i materijalima od kojih je sagrađena; željezo i staklo. Ova građevina imala je veliki uticaj na razvoj moderne arhitekture XIX. i XX st. Nakon izložbe premještena je iz Hyde parka u južni London (Sydenham), tu je i izgorjela.
  • Šest milona ljudi posjetilo je izložbu, to je onda bilo ravno jednoj trećini stanovništva Velike Britanije.

Vanjske veze uredi