Sveru Ninian (Saint Ninian, tradicionalno 4-5. vijek, odnosno 360-432) je kršćanski svetac koji se prvi put spominje u 8. vijeku kao rani misionar među Piktima u današnjoj Škotskoj. Zbog toga je poznat i kao Apostol Južnih Pikta, te su mu posvećeni brojna svetišta u dijelovima Škotske koji se vezuju uz piktsku prošlost, kroz Škotske nizine i u dijelovima Engleske sa northubrimjskom prošlošču. U škotskoj Ninian je poznat kao Ringan, a kao Trynnian u Sjevernoj Engleskoj.

{{{ime}}}

Sveti Ninijan propovijeda Piktima (u Book of the Hours of the Virgin and Saint Ninian)[1]
Aposol Južnih Pikta
Rođen/a nepoznato (tradicionalno 360)
Umro/la nepoznato (tradicionalno 439)
Štuje se u Anglikanska zajednica
Pravoslavna crkva
Rimokatolička crkva
Glavno svetište Whithorn Priory
Kalendar svetaca 16. septembar

Ninijanovo glavno svetište je Whithorn u Gallowayu, gdje se povezuje sa crkvom Candida Casa (latinski 'Bijela kuća'). Ništa se ne zna o njegovom nauku, a nema ni pouzdanih informacija o njegovom životu.

Ne postoji čvrsta veza između Ninijana i jedne osobe koja se pojavljuje u autentičnim historijskim zapisima, iako je u posljednje vrijeme jedan od kandidata postao Finnian of Moville.

Izvori uredi

  1. „Saint Ninian preaching to the Picts”, Book of the Hours of the Virgin and Saint Ninian, Edinburgh: The University of Edinburgh School of History, Classics and Archaeology, arhivirano iz originala na datum 2011-07-18, pristupljeno 6. VI 2006 

Literatura uredi