Ne poistovećivati sa Svetim Kolumbanom, njegovim sunarodnjakom i suvremenikom.

Sveti Kolumba (7. decembar 521 – 9. jun 597])— engleski: Saint Columba, također poznat kao Colum Cille (staroirski za "golub crkve"), Colm Cille (irski), Calum Cille (škotski gelski) i Kolban ili Kolbjørn (staronordijski za "crni medvjed")[1][2]—je bio geloirski misionar redovnik koji je promicao kršćanstvo među Piktima u ranom srednjem vijeku. Poznat je kao jedan od Dvanaest apostola Irske.[3]

Sveti Kolumba ili Colmcille

Sveti Kolumba, apostol Piktima
Rođen/a (521-12-07)7. 12. 521., Gartan, Grofovija Donegal, Irska
Umro/la 9. 6. 597. (dob: 75), Iona, Škotska
Štuje se u Rimokatolička crkva
pravoslavlje
Luteranska crkva
Anglikanska zajednica
Glavno svetište Iona, Škotska
Kalendar svetaca 9. jun
Zaštitništvo Derry, poplave, knjigovesci, pjesnici, Irska, Škotska


Rodio se u mjestu Gartan, okrug Donegal, Irska. Zaređen je za svećenika, a sukobio se sa Sv. Finnianom oko primjerka knjige psalama koju je htio zadržati. U bitci je poginulo mnogo ljudi, pa je Kolumba odlučio otići iz Irske u Škotsku i na kršćanstvo pokušati preobratiti onoliko ljudi koliko je poginulo u toj bitci. Pristao je na obalu Škotske, ali kako je još vidio Irsku, otišao je sjevernije do otočja Hebridi gdje mu je dana zemlja, pa je sagradio samostan i posvetio se evangelizaciji.Preobratio je i poganskog kralja. Imidž sveca mu je pomogao u diplomatskim odnosima s plemenima. U mjestu Iona je sagradio crkvu koja će postati mjesto hodočašća poslije njegove smrti. Navodno je sam prepisao za života oko 300 knjiga. Zaštitnik je pjesnika, protiv poplava, knjigovezaca, i drugih stvari, a slave ga sva tri ogranka kršćanstva. Spomendan mu je 9. lipnja kada je umro.

Prema lokalnom foklloru, on je kriv zašto se Nessie tako rijetko pojavljuje. Kada je jednom hodao Škotskom, nakon posjeta poganskom kralju, vidio je skupinu Pikta koji su pokapali mrtvaca. U rijeci Ness, plivao je jedan Pikt. Nessie se razljutila i pokušala mu nauditi. Kolumba je podigao ruku, napravio znak križa, zazvao ime Božje, i rekao joj: "Dalje nećeš ići." Ona se prepala i pobjegla. Bez obzira je li ova priča istinita ili ne, Pikti su slavili Kolumbinog Boga.

Izvori uredi

  1. Kenyon, Sherrilyn. The Writer's Digest character naming sourcebook. Writer's Digest Books, 2005. p 358.
  2. keltiskfromhet.no (no)
  3. Gratton-Flood, W.H. (1913). "The Twelve Apostles of Erin". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.