Sveta Paula, poznata i kao Paula Rimljanka (347 - 404) je bila kršćanska svetica, poznata kao jedna od ranih žena-asketa ksnije poznatih kao Pustinjske majke.

Sveta Paula

Sveti Jeronim, Sveta Paula i Sveta Eustohija, naslikao: Francisco de Zurbarán.
Rođen/a 347
Umro/la 26. januar 404.
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 26. januar [1]
Atributi prikazuje se kao hijeronimitska opatica sa knjigom; kao hodočasnica, često sa Jeronimom i Eustohijom; ničice pred spiljom u Bethlehemu; ukrcava se na brod, dok je dijete zove sa obale; plače nad svojom djecom; sa instrumentima Pasije; drži svitak sa Jeronimovim spisom Cogite me Paula; sa knjigom i crnim zlatno obrubljenim velom; ili sa žlicom u ruci.[2]

Rodila se u uglednoj rimskoj patricijskoj porodici koja je za sebe tvrdila da potiče od Agamemnona, a rani život provela u bogatstvu i raskoši. Udala se za pagana po imenu Toksocije, kome je rodila sina Toksocija te četiri kćeri - Rufinu, Paulinu (koja će se udati za Svetog Pamahija, te Blesilu i Eustohiju koje će i same postati svetice.

Život joj se promijenio nakon što joj je oko 379. umro muž, a ona se pod uticajem Svete Marcele počela zanimati za kršćanski monasticizam. Oko 382. je upoznala Jeronima, s kojim će voditi prepisku i pomagati mu prilikom prevođenja Biblije na latinski. Poslije je otišla u Svetu Zemlju gdje je u Betlehemu osnovala ženski samostan.

Izvori uredi

  1. John J. Delaney, Dictionary of Saints ISBN 0-385-13594-7, p. 623
  2. http://www.saintpatrickdc.org/ss/0126.htm#paul

Eksterni linkovi uredi