Sultanat Mahra Kišana i Sokotre
سلطنة المهرة في قشن و سقطرة
sultanat
od 19. st.1967   

Zastava

Zastava

Lokacija
Lokacija
Glavni grad Kišn u Mahri i Hadiboh u Sokotri
Jezik/ci arapski
Politička struktura sultanat
Historija
 - Uspostavljena od 19. st.
 - Ukinuta 1967

Sultanat Mahra (arapski: سلطنة المهرة في قشن و سقطرة) punim imenom Sultanat Mahra Kišne i Sokotre (engleski: Mahra Sultanate of Qishn and Socotra) ponekad zvan i Sultanat Mahra Gajde i Sokotre, prostirao se po historijskoj regiji Mahra i arhipelagu Sokotra u Indijskom oceanu. Vladari Mahre zvali su se Banu Afrar (arapski: عفرار.)

Historija sultanata uredi

Glavni gradovi ovog sultanata bili su Kišn u Mahri i Hadiboh na otoku Sokotra. Od 1886 godine Sultanat Mahra postao je britanski protektorat, a kasnije se pridružio Protektoratu Aden.

Sultanat Mahra odbio se pridružiti novoosnovanoj Južnoarapskoj Federaciji 1960 godine, ali je ostao pod britanskom zaštitom kao dio Južnoarapskog Protektorata, koji je ukinut 1967 godine, a Sultanat Mahra postao dio nezavisnog Južnog Jemena koji se 1990 godine ujedinio sa Sjevernim Jemenom, - i postao Republika Jemen. Danas je područje bivšeg sultanata Mahra (bez Sokotre) jedna od jemenskih muhafaza Al Mahra.

Mahra je granična pokrajina sa susjednim Dhofarom u Omanu s kojim je uvijek dijelila kulturu i jezik, a vežu ih i geografske i klimatske sličnosti (monsunske kiše) za razliku od pustinjskih pokrajina kojima su okružene.

Pogledajte i ovo uredi

Vanjske poveznice uredi