Strigopidae je porodica ptica reda papigašica. Sastoji se od dva roda, Nestor i Strigops. Rod Nestor se sastoji od kee i kake, dok se u rod Strigops svrstava kakapo. Dvije vrste koje su nastanjivale otoke Norfolk, Chatham i Phillip su sada izumrle. Moderni nazivi navedenih ptica su isti kao i maorski nazivi.

Strigopidae
Kaka
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Psittaciformes
Porodica: Strigopidae
Bonaparte, 1849.

Opis uredi

Kake sa Norfolka i Chathama su nedavno izumrle, a kakapo, kea i dvije podvrste kake su sve ugrožene zbog ljudskog utjecaja. Uvezene su svinje i oposumi, koji jedu jaja vrsta koje se gnijezde na tlu, a dodatno nestajanje je izazvano ubijanjem zbog hrane i zbog mišljenja da su poljoprivredni nametnici, gubitkom staništa i zbog uvezenih osa.

Ova porodica se odvojila od drugih papiga prije oko 82 miljuna godina kada se Novi Zeland odvojio od Gondvane. Rodovi Nestor i Strigops su se odvojili jedan od drugog prije 60 do 80 milijuna godina.

Sve vrste roda Nestor su zdepaste građe sa kvadratastim repom. Imaju četkast vrh jezika kao loriji, zbog čega su smatrani njihovim srodnicima. Istraživanje DNK ovih ptica je dokazalo da zapravo nisu u srodstvu. U ovaj rod su svrstane četiri vrste. Kea je osjetljiva vrsta, dok su dvije podvrste kake ugrožene.

Kakapo je jedini pripadnik roda Strigops. Jedini je noćni papagaj i ne može letjeti. Najteži je papagaj i jedan od najugroženijih (kritično ugrožen). Godine 2009. evidentirano je oko 250 jedinki.

Galerija uredi

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Strigopidae
 Wikivrste imaju podatke o: Strigopidae