Stranka umjerenih

Stranka umjerene koalicije (švedski: Moderata samlingspartiet, skraćeno Moderaterna, "Umjereni") je liberalna konzervativna stranka u Švedskoj. Nalazi se u članstvu Međunarodne demokratske unije i Evropske narodne partije.

Formirana je godine 1904. pod nazivom Opća izborna unija kako bi okupljala dotada međusobno nepovezane konzervativne zastupnike u švedskom Riksdagu, odnosno suprotstavila se jačanju socijalista i liberala u Švedskoj.

Stranka je 1934. godine bila prisiljena prepustiti vlast Švedskoj socijaldemokratskoj stranci te skoro četiri desetljeća ostala u opoziciji, s izuzetkom perioda drugog svjetskog rata kada je sa socijaldemokratima pod nazivom Nacionalna unija desnice činila koalicinu vladu.

Godine 1952. je stranka promijenila ime u Desna stranka, a kao svojevrsnu reakciju na burne studentske proteste 1968. godine u današnje ime, nastojeći se predstaviti kao stranka zakona i reda. Međutim, birače je počela privlačiti tek kada je 1970-ih počela skretati prema centru, odnosno prihvaćati određena liberalna načela, pogotovo u društvenim pitanjima. Taj je zaokret urodio plodom, te su Umjereni došli na vlast 1976. godine, te je očuvali do 1982. godine. Nakon toga su ih ponovno zamijenili socijaldemokrati, da bi od 1991. do 1994. godine opet bili na vlasti pod vodstvom Carla Bildta.

Iako je sama stranka nastavila rasti, njeni koalicioni partneri nisu, pa je od 1994. godine bila u opoziciji. Godine 2003. je dobila novog vođu u Fredriku Reinfeldtu koji je počeo uspješno koristiti korupcijske skandale vezane uz švedske socijaldemokrate, te se biračima predstaviti kao demokratska alternativa.

Na izborima 17.9. 2006. su Umjereni, u koaliciji Savez za Švedsku koju još čine Liberalna narodna stranka, Demokršćani i Stranka centra, uspjeli odnijeti prevagu nad lijevom koalicijom koju vode socijaldemokrati.

Vanjski linkovi uredi

Šablon:Političke stranke u Švedskoj