Stevan Faddy

(Preusmjereno sa stranice Stevan Fedi)

Stevan Fedi (Stevan Faddy) je pop i rok pevač iz Kotora. Rođen je 2. septembra 1986. i porijeklom je iz Škotske.

Stevan Faddy
Lični podaci
Ime po rođenjuStevan Faddy
Datum rođenja2.9. 1986
Mjesto rođenjaKotor, SR Crna Gora, SFRJ,
Zanimanjepjevač
Muzički rad
Period aktivnosti2003 -
ŽanrPop

Stevan je najpoznatiji po svojim uspešnim festivalskim nastupima, uključujući i pobede na Monteviziji 2006. i Montenegrosongu 2007. Predstavljaće Crnu Goru na Pesmi Evrovizije 2007. u Helsinkiju.

Kao učenik kotorske srednje muzičke škole, Fedi je postao frontmen tivatskog pop-rok sastava "Rejn dogz" (engl. Rain Dogs)[nedostaje referenca]. Uporedo sa ovim, počinje sa pisanjem i komponovanjem pesama za druge crnogorske izvođače[nedostaje referenca]. Medijsku pažnju privukao je 2003. godine pobedom na finalnoj večeri televizijskog serijala Intro karaoke, te ubrzo potom osvajanjem "Srebrne sirene" (drugog mesta) na "Večeri novih zvijezda" hercegnovskog festivala Sunčane skale 2003. sa pesmom "Poslednja obala", međutim Stevan i njegovi promoteri iz In televizije nisu bili sasvim zadovoljni ovim plasmanom. Na Montefonu 2003, Stevan Fedi je proglašen za muzičko otkriće godine[nedostaje referenca].

Nakon ovoga usledila ja pauza te prvi "koncert za prijatelje" u Kotoru (u ekskluzivnom lokalu "Cezar")[nedostaje referenca]. Sa baladom "Utjeha" 2005. godine je osvojio drugo mesto na Monteviziji i četvrto na Evropesmi-Europjesmi.

Na Monteviziji 2006. godine, Stevan Fedi je zauzeo prvo mesto (po 12 poena od sedam (od osam) članova žirija i 10 glasovima publike) sa pesmom "Cipele" Aleksandra Saše Filipovića na tekst Jelene Galonić, ostaviviši za sobom prošlogodišnje pobednike No nejm. Međutim, na Evropesmi-Europjesmi u Beogradu, crnogorski članovi žirija su potpuno drugačijeg mišljenja i sve četvoro daju po 12 poena No nejmu i po 10 poena Fediju, te Fedi po broju poena zauzima treće mesto. U javnim nastupima nakon spora koji je izbio posle skandalozno podeljenog i pristrasnog glasanja žirija (i okončao povlačenjem Srbije i Crne Gore sa Pesme Evrovizije 2006.), Fedi je bezrezervno stajao na strani sastava No nejm[nedostaje referenca]. Nekoliko meseci kasnije, Marko Perić, frontmen No nejma, napušta grupu i pridružuje se pratećem sastavu Stevana Fedija[nedostaje referenca].

Fedi je pobedio na Montenegrosongu 2007. sa pesmom "Ajde kroči" Slavena Knezovića na tekst Milana-Minje Perića, koji su pisali i "Zauvijek moja", pesmu-predstavnicu SCG 2005. Osvojio je 4.747 glasova, prema 2.842 za drugoplasiranog Stefana Filipovića[nedostaje referenca].

Stevan se povukao sa Sunčanih skala 2004, a 2005. je pevao svoju pesmu Moliću anđele i osvojio šesto mesto[nedostaje referenca]. Vozi Ferari. Trenutno radi na svom prvom albumu i ima gaćicu i čarapicu koje čine 80% prosječnih primanja prosječnog crnogorskog koristika Twittera[nedostaje referenca].