Stefan Konrad Raab (Köln, 20. listopada 1966.),[1] njemački je TV voditelj, pjevač, komičar i producent, jedna od najvećih televizijskih zvijezda u Njemačkoj.

Stefan Raab
Stefan Raab u Oslu
Lični podaci
Ime po rođenjuStefan Konrad Raab
Datum rođenja20. listopada 1966.
Mjesto rođenjaNjemačka Köln, Njemačka,
Zanimanjepjevač, voditelj, producent, komičar, skladatelj, tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1990. − 2015.
Žanrpop

Životopis uredi

Rodio se i odrastao je u Kölnu. Ima sestru Moniku, koja je kostimografkinja.[2] Roditelji su vlasnici mesnice u Kölnu. Nakon mature 1986. studirao je pravo (pet semestara) i istovremeno učio mesarski zanat u roditeljskom poduzeću koji je s "vrlo dobrim" (najviša ocjena u Njemačkoj) položio kao najbolji u okrugu.

Sa svojom životnom partnericom ima dvije kćeri.[3] Svoj privatan život i svoju obitelj štiti od javnosti, osobito od medija.

Profesionalna karijera uredi

Raab je popularnost stekao kao voditelj humoristične emisije Vivasion 1993. godine, a od 1999. godine radi kao voditelj kasnonoćne humoristične emisije TV total. Osim što vodi emisije, Raab je poznat i kao tvorac brojnih emisija, među koje spadaju i Schlag den Raab i Bundesvision Song Contest.

Poznat je i po svom angažmanu na Eurosongu. Prvo sudjelovanje imao je kao autor pjesme "Guildo hat euch lieb!", koju je na Eurosongu 1998. izvodio Guildo Horn. Na Eurosongu 2000. nastupio je i kao autor, ali i izvođač svoje pjesme "Wadde hadde dudde da?" s kojom je osvojio 5. mjesto. U Istanbulu 2004. godine skladao je pjesmu "Can’t wait until tonight" za Maxa Mutzkea. Godine 2010., bio je jedna od ključnih osoba iza showa Unser Star für Oslo na kojem se birao njemački predstavnik za Eurosong 2010. Show se pokazao kao pogodak jer je Lena Meyer-Landrut, pobjednica showa, kasnije odnijela i pobjedu u Oslu. Dana 16. prosinca 2010. objavljeno je kako će Raab, zajedno s Anke Engelke i Judith Rakers, voditi Eurosong 2011.

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi