Za ostala značenja, vidi Space Jam (razvrstavanje).

Svemirski basket (engl. Space Jam) je američki igrani/crtani film iz 1996. godine sa Majklom Džordanom, Vejnom Najtom i Bilom Marijem i likovima iz crtane serije Šašava družina.

Space Jam
RežijaJoe Pytka
ProducentIvan Reitman
Joe Medjuck
Daniel Goldberg
ScenarioLeo Benvenuti
Steve Rudnick

Timothy Harris
Herschel Weingrod
UlogeMichael Jordan
Wayne Knight
Billy West
Dee Bradley Baker
Kath Soucie
Danny DeVito
Theresa Randle
Bill Murray
MuzikaJames Newton Howard
FotografijaMichael Chapman
MontažaSheldon Kahn
StudioWarner Bros. Family Entertainment
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
15. 11. 1996 (1996-11-15)
Trajanje88 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet80 mil. $
Bruto prihod230,418.342 $

Radnja uredi

Bivša NBA superzvezda Majkl Džordan se oprostio od aktivnog igranja košarke da bi započeo karijeru profesionalnog igrača bejzbola. U međuvremenu, gospodin Svakhamer, vlasnik vanzemaljskog luna parka „Moron planina“, traži nove atrakcije za svoj propadajući luna park. Svakhamer šalje svoje sluge da zarobi Šašavu družinu, koja živi ispod površine zemlje.

Pošto vanzemaljci nisu mnogo visoki, Šašava družina izaziva vanzemaljce na košarkašku utakmicu. Da bi se pripremili za utakmicu, vanzemaljci se vraćaju na površinu Zemlje i kradu talente Čarlsa Barklija, Patrika Juinga, Magsija Bougsa, Larija Džonsona i Šona Bredlija ušavši u tela košarkaša i oduzimajući im njihove veštine. Vanzemaljci su iskoristili ukradene talente da se transformišu u džinovska stvorenja koje Šašava družina ne može sama da pobedi. Zbog toga Šašava družina regrutuje nevoljnog Majkla Džordana i njegovog trapavog i priglupog asistenta Stena Podolaka.

U odlučujućoj utakmici, ekipa Šašave družine je prebijena usled brutalnog igračkog stila ekipe vanzemaljaca, tako da na terenu ostaju samo Džordan, Duško Dugouško, Patak Dača i Lola Zečica. Ekipi Šašave družine je zbog nedovoljnog broja igrača pretila diskvalifikacija. Bil Mari, pošto je prijatelj sa producentom filma, uspave da uđe u svet Šašave družine i pridruži se njihovoj ekipi, sprečivši tako diskvalifikaciju.

U odlučujućim sekundama utakmice, ekipa Šašave družine gubi jedan poen razlike, a na Džordanu je da postigne pobedonosni pogodak. Koristeći izduženu ruku (pošto se nalazi u svetu crtanog filma gde je sve moguće), Džordan uspeva da postigne pobedonosni koš. Posle utakmice, crtani likovi vraćajui Džordana na površinu Zemlje, koji vraća ukradene talente njihovim vlasnicima. Džordana kasnije bivši rivali izazivaju da se vrati u NBA, što on čini (kao i u stvarnom životu).

Uloge uredi

Glumac Uloga
Majkl Džordan samog sebe
Vejn Najt Sten Podolak
Bil Mari samog sebe
Bili Vest Duško Dugouško, Elmer Davež
Di Bredli Bejker Patak Dača, Tasmanijski đavo
Deni Devito gospodin Svakhamer
Bob Bergen Gica Prasić, Marvin Marsovac, Tviti
Bil Farmer Petao Sofronije, Mačak Silvester, Sima Strahota
Džun Farej Bakica, Veca Veštica
Ket Sjuzi Lola Zečica
Moris Lamarš Pepe le Tvor
Čarls Barkli samog sebe
Patrik Juing samog sebe
Magsi Bougs samog sebe
Lari Džonson samog sebe
Šon Bredli samog sebe
Lari Berd samog sebe

Pored ovih igrača, u filmu se na kratko pojavljuju košarkaši Čarls Oukli, Derek Harper, Ej-Si Grin, Deni Ejndž, Vlade Divac, Sedrik Sebalos, Entoni Miler, Džef Malon, Alonzo Morning i Šeron Rajt, treneri Pol Vestfal i Del Haris i komentatori Džim Rom i Ahmad Rašad.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi