Sozigen Peripatetičar

Za tvorca julijanskog kalendara pogledajte Sozigen Aleksandrijski

Sozigen Peripatetičar ili Sozigen Peripatetik (grčki: Σωσιγένης ο Περιπατητικός; latinski: Sosigenes Peripateticus) je bio filozof koji je živeo krajem 2. vijeka. Bio je tutor Aleksandru Afrodizijskom i napisao delo "O obrtnim sferama", čiji su neki značajni izvatci sačuvani u Simplicijevom komentaru na Aristotelovu knjigu "O nebesima".

Sozigen je kritikovao i Aristotela i Eudoksa i njihovu teoriju nebeskih sfera i epicikala, za koju je osećao da je nedosledna Aristotelovim filozofskim postulatima. Takođe je primetio da planete primetno variraju u sjaju i da su pomračenja Sunca nekada totalna a nekad prstenasta, što sugeriše da razdaljina između Sunca, Meseca i Zemlje pri različitim pomračenjima nije ista.

Sozigena zovu "Peripatetičar" možda samo zbog veze sa Aleksandrom. Neki stari dokazi kao da nagoveštavaju da je u stvari bio stoik. Kako je John Patrick Lynch napisao:

Druga dva Aleksandrova učitelja su možda bili filozofi koje stari izvori nazivaju Stoici; u oba slučaja se razlika između Herminosa/Sosigenesa "Stoika" i Herminosa/Sosigenesa "Peripatetičara" pravi samo na osnovu toga da su druga dvojica bili učitelji Aleksandra iz Afrodizije. Ali nije nemoguće da je Aleksandar učio kod dvojice stoičkih učitelja i da su ova dva para imenjaka i savremenika zapravo samo dvojica stoičkih filozofa[1]

Ovog Sozigena često mešaju sa egipatsko-rimskim astronomom Sozigenom Aleksandrijskim.

Fusnote uredi

  1. John Patrick Lynch, Aristotle's School: A Study of a Greek Educational Institution, Berkeley: University of California Press, 1972, str. 215.

Reference uredi

(na engleskom:)

  • Georgia L. Irby-Massie, Paul Turquand Keyser, Greek Science of the Hellenistic Era: A Sourcebook, str. 80-81. Routledge.
  • Leonid Zhmud, Alexander Chernoglazov (translator), The Origin of the History of Science in Classical Antiquity, str. 231. Walter de Gruyter.