Sojourner Truth

Sodžerner Trut (engl. Sojourner Truth; IPA: /ˈsoʊ dʒɜr nər, soʊˈdʒɜr nər ˈtruθ/;17971883) američka abolicionistkinja, govornik i borac za ljudska prava. Pravo ime joj je Izabela Baumfri ili, po drugim izvorima, Izabela Van Vagener. Rođena je u ropstvu oko 1797.

Sojourner Truth
Fotografija iz 1870. godine izrađena u Randall Studios
RođenjeIsabella Baumfree
o. 1797
Swartekill, New York
Smrt26. 11. 1883. (dob: 86)
Battle Creek, Michigan
Zanimanjesluškinja, abolicionistički aktivist, pisac
RoditeljiJames i Elizabeth Baumfree
Website
http://www.sojournertruthmemorial.org

Izbegla je u Kanadu 1827. Godine 1828. sudskim putem je uspela da dobije starateljstvo nad sinom čime je postala prva crnkinja koja je dobila parnicu protiv belaca.

U SAD se vraća 1829. nakon što je u državi Njujork ukinuto ropstvo. Desetak godina je radila kao služavka, da bi se potom pridružila Elajdži Pirsonu u uličnim propovedima.

Kasnije je postala zapažen zagovornik abolicionizma i pokreta za ženska prava. Verovatno najpoznatiji govor je bio Zar ja nisam žena? - "Ain't I a Woman?", kratak, ali dobro pogođen komentar izgovoren 1851. na Ženskoj skupštini u Akronu, Ohajo.

Godine 1841. preselila se u Northampton u Masačusetsu gde se pridružila utopijskoj zajednici Northemptonsko udruženje za obrazovanje i industriju. Kada se 1846. zajednica raspala ostala je u Florensu kod Northamptona gde je radila sa susedom, Olivom Džilbertom, na biografiji Priča Sodžerner Trut: Rob sa severa, koja je objavljena 1850.

Sodžerner Trut

Godine 1857. preselila se u Mičigen gde je nastavila sa aktivizmom. Tokom Američkog građanskog rata organizovala je sakupljanje namirnica za Uniju i preselila se u Vašington, nakon što je proglašeno ukidanje ropstva ("Emancipation Proclamation"). Tada je upoznala i predsednika Abrahama Linkolna.

U Mičigen se vratila 1867. Umrla je u svom domu u Betl Kriku, 26. novembra 1883. Sahranjena je na groblju Ouk Hil u Betl Kriku. Godine 1983. uvrštena je u Galeriju slavnih žena Mičigena (Michigan Women's Hall of Fame).

Godine 1997. NASA je svoje robotizovano vozilo za misiju na Marsu nazvala Sodžerner.

Spoljašnje veze uredi