Sofia (rijeka)

(Preusmjereno sa stranice Sofia (Madagaskar))

Sofia je rijeka na sjeveozapadu Madagaskara duga 328 km,[1] koja uvire u Zaljev Mahajamba u Mozambičkom kanalu.

Sofia
Lokacija
Države Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Ankaizin
1100 m
Ušće
  – aps. visina
Zaljev Mahajamba
0 m
Dužina328 km
PritokeMangarahara, Anjoboni
Hidrologija
Sliv
  – površina

27 315 km²
Ulijeva se uMozambički kanal

Geografske karakteristike uredi

Rijeka Sofia izvire južno od Ankaizina, na oko 1 100 m nadmorske visine. U svom gornjem dijelu, do mjesta Antsakalai, Sofia je planinski brzak, velikog pada sa prosječnim protokom od 10 m/km. Nakon Antsakalaja ulazi na visoravan Androna na nadmorskoj visini od 200 m, od tu teče kao nizinska rijeka. Na tom platou prima brojne male pritoke i nastavlja svoj tok prema jugozapadu.

 
Pogled na sjeverozapadnu obalu Madagaskara i estuarij rijeke Sofije (desno), lijevo se vidi delta Betsiboke

Sve desne (sjeverne) pritoke Sofije su male i kratke, od 20 do 50 km, ali su mu lijeve (južne) velike. To su; Mangarahara i Anjoboni sa svojom pritokom Bemarivo. Mangarahara uvire u Sofiju kod mjesta Antsahabe, nakon što obadvije rijeke uđu u veliku obalnu dolinu. Nakon tod Sofia, naglo skreće prema zapadu i više manje pravilno teče do spoja sa svom najvećom pritokom Bemarivo, kod mjesta Anahidrano. Nakon toga Sofia teče nadalje još jedno 70 km do Zaljeva Mahajamba na zapad, gdje ima veliku deltu (20 x 10 km) na uviru u Mozambički kanal.

U svom donjem dijelu Sofia ima široko korito, sa niskom pješčanom obalom, tako da često plavi okolne ravnice, za velikih kiša.

Ukupna duljina rijeke Sofia je 328 km, visinska razlika od izvora do ušća je 1 100 m, a površina njena sliva iznosi 27 315 km².[1]

Povezano uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi