Soba 101 (engleski: Room 101) je naziv za fiktivnu prostoriju u kojoj se odvija dio radnje Orwellovog romana 1984. Predstavlja mučionicu smještenu u zgradi Ministarstva ljubavi u Londonu, a koju O'Brien, jedan od likova, opisuje kao "najgoru stvar na svijetu". Kada se protagonist Winston Smith nađe u njoj, ispostavlja se da je vladajući režim toliko usavršio psihologiju i tehnike prikupljanja informacija da unaprijed zna čak i najintimnije noćne more, strahove i fobije svojih podanika ili potencijalnih neprijatelja, što koristi kako bi ih potpuno slomio. U slučaju Winstona Smitha je to strah od štakora; izložen mogućnosti da mu štakori izgrizu lice, Smith je spreman na sve, čak i moliti da umjesto njega to učine njegovoj ljubavnici Juliji. Taj trenutak izdaje predstavlja Smithov potpuni slom nakon čega nestaje svaki trag pobune i on postaje marioneta režima; nedugo nakon puštanja iz Ministarstva ljubavi ponovno sreće Juliju, iz čijeg ponašanja je vidljivo da je bila izložena sličnom tretmanu i načinila istu odluku.

Orwell je, prema vlastitim riječima, inspiraciju za Sobu 101 pronašao u istoimenoj prostoriji britanskog Ministrarstva informacija gdje je kao službenik tokom drugog svjetskog rata bio prisiljen dugo vremena provoditi na "besmislenim sastancima" koji su za njega predstavljali "mučenje".

Room 101 je jedna od pjesama grupe Eurythmics na albumu 1984 (For the Love of Big Brother), odnosno soundtracku istoimenog filma.

Izraz "Soba 101" je potom ušla u engleski jezik kao sinonim za mučionicu, odnosno za mjesto, predmet ili čin koji za neku osobu predstavlja uzrok izuzetne neugode. Također je poslužila kao naslov istoimene BBC-jeve reality serije, gdje se razni celebrityji izlažu neugodnim zadacima.

Izvori uredi