Smeđi pelikan (lat. Pelecanus occidentalis) je vrsta ptice iz porodice pelikana. Najmanji je među osam vrsta, ali je ipak velika ptica 105 – 137 cm dužine s rasponom krila od 183-250 cm i težine između 2,7 – 5,5 kg.

Smeđi pelikan
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Pelecanidae
Rod: Pelecanus
Vrsta: P. occidentalis
Dvojni naziv
Pelecanus occidentalis
Linné, 1766.

Jedna je od samo tri vrste pelikana koje žive na zapadnoj polutki, te jedna od dvije vrste koje zaranjaju pod vodu u potrazi za hranom. Među najpoznatijim je pticama na jugu i zapadu SAD-a. Simbol je Louisiane, nacionalna ptica Barbadosa i Otoka Turks i Caicos. Maskota je nekoliko univerziteta. Pojavio se u dugometražnom crtanom filmu "U potrazi za Nemom", kao dobroćudni lik, premda se radnja odvija u blizini Australije, a tome ne žive smeđi pelikani.

Kao i drugi pelikani snažno je građen, ima dugi vrat, kratke noge i upadljivo karakterističan snažan kljun s grlenom torbicom. Perje je sivo i smeđe po tijelu, a bijele i žute boje na glavi i vratu.

Živi na na obalama Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Iako živi gotovo isključivo na obalama, mlade ptice također se povremeno pojavljuju na unutrašnjim slatkovodnim jezerima. U prošlosti je njegova brojnost u jugoistočnom SAD-u, bila posebno ugrožena korištenjem pesticida.

Vrlo je društvena ptica, često lovi hranu u jatima, a to su razne vrste riba, posebice haringe, rijetko čak i školjke.

Gnijezdo od grana i raznih biljaka gradi uglavnom na drveću ili velikim grmovima. Ženka snese 1 – 2, rijetko 3 jaja, na kojima sjede 39 dana naizmjence oba roditelja. Osamostaljuje se sa 9 tjedana života, a u divljini može živjeti u prosjeku od 15 – 25 godina.

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Smeđi pelikan
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Smeđi pelikan
 Wikivrste imaju podatke o: Smeđi pelikan