Skiffle je glazbeni izraz koji označava vrstu glazbe, ali i glazbene sastave koji su se se služili improviziranim glazbenim instrumentima poput; daske za pranje rublja (rifljače) - za davanje ritma, češljevima sa papirom - umjesto duhačkog instrumenta, metalnim kutijama za šećer ili čaj (kao udaraljkama), stolicama ili kovčezima (umjesto bubnjeva) ali i akustičkom gitarama i bendžom. Skiffle sastavi bili su popularni u posljeratnoj Britaniji 1950. - 1960., kad su glazbeni instrumenti bili izuzetno skupi i teško dobavljivi. Kao glazba Skiffle je bio mješavina utjecaja jazza, bluesa, countrya i folka.

Povijest uredi

Skiffle glazba i glazbeni sastavi prvi put su se pojavili na jugu Sjedinjenih Američkih Država, u New Orleansu ranih 1900. - tih.

Prvi put se ime Skiffle pojavilo 1925. u imenu sastava Jimmy O'Bryant and his Chicago Skifflers.

U Britaniji 1950.-tih Skiffle je bio ekvivalent za rockabilly glazbu, nova glazbena forma, glasna i brza, koja je imala izuzetnu komunikacijsku snagu između publike i izvođača. Otac britanske Skiffle glazbe bio je Lonnie Donegan, glazbenik sastava Trade jazz, koji je u pauzama znao zabavljati okupljene svojom skiffle nastupom koja je uskoro publici postala interesantnija od jazza.

Izvori uredi

  • Chas McDevitt Skiffle. The Definitive Inside Story Robson Books. 1999. ISBN 1-86105-140-9

Vanjske poveynice na suvremene Skiffle sastave uredi