Sjeverna Engleska

Sjeverna Engleska (engl. Northern England), također poznata i kao Sjever Engleske (engl. North of England), Sjever (engl. the North= ili Sjeverna zemlja (engl. North Country), je kulturna regija Engleske. Nije službena upravna regija nego neformalni spoj grofovija. Pruža se od rijeke Trent na jugu,[2] do Škotske na sjeveru.

Sjeverna Engleska
The North
Northern England

Sjever
Grofovije Sjeverne Engleske u Velikoj Britaniji, po definiciji Uprave prihoda i carina Njenog veličanstva.[1]
Grofovije Sjeverne Engleske u Velikoj Britaniji, po definiciji Uprave prihoda i carina Njenog veličanstva.[1]
Opći podaci
dio Engleska
Najveća naselja
Geografija
 • Ukupna površina37.331 km2 (14,414 sq mi)
Stanovništvo (January 2007 estimate)
 • Ukupno14,500,000
Ostale informacije
Vremenska zonaGMT

Sjeverna Engleska ima tri izborne jedinice za Evropski parlament: Sjeveroistok, Sjeverozapad i Yorkshire i Humber. One zajedno imaju oko 14,5 stanovnika i površinu od 37,331 km2 (14,414 sq mi).

U antici je najveći dio područja bio poznat pod imenom Brigantia— odnosno predstavljao postojbinu Briganata i najveće brtsko kraljevstvo na otoku. Nakon rimskog osvajanje današnji grad York je postao sjedište područja zvanog Britannia Inferior, a potom Britannia Secunda. U post-rimsko vrijeme je su nastala nova britska kraljevstva poznata pod imenom Hen Ogledd ("Stari Sjever"). Potom su anglijski naseljenici stvorili kraljevstva Bernicija i Deira od kojih je nastalo Northumbrija, čije su zlatno doba svoom kulturnom, naučnom i monastičkom aktivnošću u Lindisfarneu omogućili irski redovnici.[3] Nordijski i gelski vikinški pljačkaši su osvojili najveći dio područja, stvorivši Danelaw. U to vrijeme je podruje imalo bliske odnose sa Mannom i Otocima, Dublinom i Norvšekom. Northumbrija je sa ostatkom Engleske ujedinjena pod kraljem Eadredom oko 952.

Nakon normanskog osvajanja 1066. godine je uslijedilo Progon Sjevera u kome je dotadašnje stanovništvo izloženo masovnim ubijanjima i razaranjima; nakon toga je slijedila obnova te su sagrađeni brojni gradovi. U kasnom srednjem vijeku je Sjeverna Engleska imala vlastito administrativno tijelo zvano Savjet Sjevera, koje je ukinuto od strane Commonwealtha za vrijeme građanskog rata. Područje je također bilo poprište čestih borbi na anglo-škotskoj granici tkom ujedinjena Britanije pod dinastijom Stuart.

Reference uredi

  1. „HM Revenue & Customs Business Education & Support Teams - by area”. HMRC.gov.uk. [mrtav link] pristup 14. II 2013.
  2. „Entire Catchment Flood Modelling as a Planning Tool – River Trent Case Study”. Glenelg Hopkins CMA. Arhivirano iz originala na datum 2009-09-14. Pristupljeno 2014-06-23.  pristup 23. II 2009.
  3. „Historical background to The Golden Age”. Golden Age of Northumbria.  pristup 23. II 2009.

Literatura uredi

  • Holder, Judith (2005) It's Not Grim Up North. London: BBC Books ISBN 0-563-52281-X
  • Turner, Graham (1967) The North Country. London: Eyre & Spottiswoode
  • Wainwright, Martin (2009) True North. London: Guardian Books ISBN 978-0-85265-113-1

References uredi