Koordinate: 36° 41′ S.g.š., 25° 07′ I.g.d.

Sikinos (grčki gr: Σίκινος) je jedno od ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde sa obližnjim ostrvcima čini zasebnu opštinu.

Sikinos (Σίκινος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Sikinos (grad)
Površina 42,7 km²
Najviši vrh Trulos (552 m)
Broj stanovnika 238 st. (2001)

Prirodni uslovi uredi

 
Predeo na Sifnosu

Sikinos je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine. Prestonica Atina je na 180 km udaljenosti ka severu. Najbliža okolna ostrva su na oko 10 km razdaljine: Ios ka istoku i Folegandros na zapadu. Ostrvo je slabo razuđeno i ozrazito planinsko.

Sikinos spada u ostrva Kiklada koja su položena dalje od kopna, što povezano sa sušnom sredozemnom klimom prouzrokuje stalan nedostatak vode. Zbog toga je Sifnos sušan i kamenit, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju vinova loza i maslina.

Istorija uredi

Za Sikonos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Tokom stare Grčke Sikinos je poznat po vinu, po čemu je tada nazivan "Oine" ("Vinski"). Posle toga Sikinosom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju dugo, do 16. veka, kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Sikinosa nije bilo uključeno značajnije u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, ali je ostrvo odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio veliko iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo na Sikinosu su Grci. Danas ima svega oko 250 stalno naseljenih stanovnika, ali ih je ranije bilo mnogo više. Oni žive u dva mala naselja na ostrvu.

Privreda uredi

Privreda Sikinosa se danas zasniva najviše na turizmu i pomorstvu, a sve manje na tradicinalnoj poljoprivredi (vinova loza, masline, manje južno voće).

Spoljašnje veze uredi