Sigerih ili Sigerik je bio vizigotski kralj koji je vladao samo sedam dana 415. godine. Nasledio je Ataulfa koji je bio ubijen u palati u Barseloni dok se kupao. Ubica je bio sledbenik Sara, Ataulfovog protivnika među gotskim plemstvom kojeg je Ataulf ubio. Nakon Ataulfovog ubistva, Sarovi sledbenici su prekršili zakone o nasleđivanju prestola proglasivši Sigeriha, Sarovog brata, za kralja.

Edvard Gibon u svom delu "Istorija opadanja i propasti Rimskog carstva" kaže da prvo što je uradio Sigerih kad je postao kralj, je da je pobio šestoro Ataulfove dece iz prethodnog braka (pre Gale Placidije), a samu Ataulfovu udovicu, Galu Placidiju, kćerku rimskog cara Teodosija I, ponizio je tako što ju je naterao da hoda više od 12 milja zajedno sa drugim zarobljenicima koji su išli pred Sigerihom na konju.

Međutim, protivnici uzurpatora su ga ubrzo ubili i na njegovo mesto postavili Ataulfovog rođaka, Valiju.

Sigerih je pripadao dinastiji Amali, protivnicima Balti dinastije kojoj su pripadali Ataulf i Valija, i iz koje su svi ostali vizigotski kraljevi. S obzirom na tu činjenicu i na činjenicu da je bio uzurpator i da je vladao samo sedam dana, Sigerih se ne pojavljuje na mnogim listama vizigotskih kraljeva.


Reference uredi

Prethodnik:
Ataulf
Vizigotski kralj
(sedam dana
415. godine)
Nasljednik:
Valija