Za ostala značenja, vidi Sif (razvrstavanje).

Sif je nordijska boginja usjeva i plodnosti.

Boginja Sif u ilustraciji švedskog prijevoda Edde

Opisuje se kao zlatnokosa Thorova žena, kojemu je rodila kćer Thruda. Iz prijašnjeg braka imala je sina Ullera (Ull), boga streljaštva i skijanja.


Legenda o Sif uredi

Jedne noći Loki je odsjekao njenu zlatnu kosu. Slijedećeg jutra Thor je bio izvan sebe od bijesa zbog Sifine tuge za kosom. Kad se je Loki pobunio da je to bila samo šala, Thor je zahtijevao od njega da sredi situaciju. Loki je rekao kako će tražiti od patuljaka da ispletu periku kao zamjenu. Stoga je Loki molio sinove Ivaldija da naprave zlatnu periku i oni su ju satkali. Bila je tako sjajna i stvarna da se je činilo kako raste na Sifinoj glavi kao magična. Ivaldijevi sinovi su bili vješti u izradi raznih predmeta. Napravili su i brod Skidbladnir za boga Freyra i magično koplje Gungnir za Odina.

Na svom povratku u Asgard, Loki je sreo patuljke braću Brokka i Eitija. Bili su tako ljubomorni na spretne sinove Ivaldijeve da ih je Loki lako uvjerio da i oni nešto naprave. Rugao im se da ne bi mogli učiniti ništa bolje, a kao okladu je stavio svoju glavu. Kao rezultat braća su napravila magični čekić Mjollnir. Bogovi su bili oduševljeni čekićem koji su Loki i Brokk donijeli. Međutim, Brokk je zahtijevao Lokijevu glavu. Bogovi nisu pristali na to, ali nisu imali ništa protiv toga da Brokk zašije Lokijeva usta sa jezikom dok ga je Thor dovukao natrag kući nakon što je htio odletjeti. Zbog toga je Loki počeo planirati kako će se osvetiti Thoru.


Vanjski linkovi uredi