Shrek

animirani film

Shrek je računalno animirani film iz 2001. baziran na bajci Williama Steiga iz 1990., a njegova je animacija započela još 31. listopada 1996. i trajala više od četiri i pol godine.

Shrek
RežijaAndrew Adamson
Vicky Jenson
ScenarioWilliam Steig

Ted Elliott
Terry Rossio
Joe Stillman
Roger S.H. Schulman
JezikEngleski
Trajanje90 minuta
DržavaSAD
Kompanija
Budžet60 milijuna dolara
Shrek na Internet Movie Database

Shrek je bio prvi film koji je dobio Oscara u kategoriji za najbolji animirani film, koja je po prvi put uvedena za filmsku godinu 2001., a trenutačno se nalazi na 160. mjestu popisa 250 najboljih filmova svih vremena na najvećoj internetskoj bazi podataka o filmu IMDb. Film je bio naveliko hvaljen od strane kritičara, a odlično su ga prihvatili i djeca i odrasli.

Shrek je bio toliko uspješan da je pomogao svojoj produkcijskoj kompaniji DreamWorks u zauzimanju mjesta najvećeg konkurenta Walt Disney Picturesu u polju dugometražnih animiranih filmova, naročito onih računalno animiranih. Kasnije je Shrek postao i maskota kompanijinih produkcija animiranih filmova.

Kao glasovi glavnih likova pojavljuju se Mike Myers kao veliki zeleni ogr po imenu Shrek, Eddie Murphy kao brbljivi magarac koji slučajno upoznaje Shreka, Cameron Diaz kao princeza Fiona i John Lithgow kao umišljeni lord Farquaad.

Radnja uredi

Priča govori o ogru Shreku koji živi povučenim životom u svojoj močvari sve dok jednog dana slučajno ne upoznaje brbljivog magarca i ode do dvorca lorda Farquaada, koji ga pošalje na misiju spašavanja princeze Fione, kojom se on namjerava oženiti i koja se nalazi u najvišoj sobi najvišeg tornja dvorca, kojeg okružuje lava i čuva zmaj. Tijekom misije Shrek se sprijatelji s magarcem i zaljubljuje u Fionu.

Nastavci uredi

  • Shrek 2 u našim je kinima premijerno prikazan 26. kolovoza 2004., a u SAD-u je pretekao Potragu za Nemom kao animirani film s najvećom zaradom tijekom prvog vikenda prikazivanja.
  • Shrek 3 je po prvi put najavljen 2. lipnja 2004., a u kina bi trebao stići tijekom 2007.
  • Shrek 4 je najavljen 19. kolovoza 2004., a u kina će vjerojatno stići tijekom 2010.
  • Shrek 5 službeno još nije najavljen, a njegova bi se radnja trebala odvijati u vremenu prije prvog nastavka jer će se prema najavama tijekom trećeg i četvrtog nastavka saznati svi događaji u nastavku na dva dosad prikazana filma.

Nagrade i nominacije uredi

Osvojio nagradu Saturn za najbolje specijalno DVD izdanje.

Prethodnik: Oscar za najbolji animirani film
2001.
Nasljednik:
nagrada nije dodijeljena Avanture male Chihiro